Cinefil – English Vinglish

No Comments

English Vinglish - posterRecomandarea indiană de luna aceasta se numește English Vinglish / Offf…Engleza asta. E o comedie foarte drăguță numai bună să vă facă să uitați de zilele înnorate de toamnă.

Shashi, o casnică simplă din India, este pusă în fața unei mari provocări când, fiind singura din familie care nu vorbea limba engleză, este nevoită să meargă în Statele Unite ale Americii pentru a ajuta la pregătirile pentru nunta nepoatei sale Meera. Ajunsă la New York se decide să-și depășească condiția de femeie modestă și începe un curs rapid pentru învățarea limbii engleze. Aici își face noi prieteni care o ajută să se redescopere ca persoană.

Deși este o comedie și chiar una bună (cotată cu 7.9 de iMDb), English Vinglish este și o veritabilă dramă. Drama prin care trece orice persoană care nu știe limba țării în care se află. Drama emigranților dar și turiștilor. Drama peroanelor care văd cum lucrurile evoluează în jurul lor iar ele rămân în urmă datorită spiritului conservator și al tradițiilor, punând datinile înaintea propriilor persoane.

Observ din nou că cinematografia indiană s-a maturizat și nu mai face filmele tradiționale pentru care erau cunoscuți, siropoase, pline de muzică și lungi cât o zi de muncă. English Vinglish durează numai două ore iar scenariul este atât de bine scris încât acoperă fiecare minut într-un mod util, fără a plictisi privitorul sau a introduce scene de umplutură. Totodată, nu cade nici în extrema cealaltă, eliminând amănunte relevante pentru înțelegerea poveștii și subînțelesului acesteia.

English Vinglish ne învață că dacă ne dorim ceva cu adevărat îl putem obține și că, de fapt, în viață, familia este cea care ar trebui să primeze. Ba chiar, discursul lui Shashi de la finalul peliculei este unul foarte profund și scoate spectatorul din starea de comedie readucându-l în realitatea cotidiană. Bine gândit, după părerea mea, ca un film care te distrează două ore să se încheie cu niște cuvinte cu efect moralizator, asemenea unei fabule.

Puteți vedea English Vinglish în cinematografele partenere BML Movie Entertainment începând de vineri 24 octombrie. Vi-l recomand cu căldură.

Vizionare plăcută!

One response to “Cinefil – English Vinglish”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *