Cinefil – Jurassic World

No Comments

Jurassic worldAtenție! Vin dinozaurii! Mă rog, nu e cazul să vă panicați, ei vin într-un cadru bine organizat și se vor opri pe marile ecrane din toată țara. Dinozaurii fiind mari, era normal ca și ecranele să fie pe măsură. Este vorba de o continuare a Jurassic Park, Jurassic World.

Chiar dacă între timp au apărut multiple filme cu aceste specii dispărute, producătorii au decis să le ignore și să plaseze acțiunea acestei pelicule în continuarea originalului din 1993, trecând astfel cu vederea 2 continuări oficiale și alte câteva filme, pe același subiect, dar fără legătură cu producția originală. Acțiunea lui Jurassic World are loc tot pe celebra Isla Nublar, însă parcul de distracții a fost complet refăcut, singurele legături cu trecutul fiind insula, un savant nebun și probabil drepturile de copyright.

La 10 ani de la deschiderea inițială a parcului de aventuri cu dinozauri, numărul de vizitatori este în scădere așa că management-ul atracției turistice decide să creeze un nou dinozaur. Unul mai mare, mai periculos, care să readucă aerul atractiv pe care parcul îl avea în trecut. Doar că, acesta scapă din captivitate și de abia atunci lucrurile devin interesante.

Pentru un extra adaos de empatie, în centrul atenției se află doi adolescenți veniți pe insulă pentru a petrece timp cu mătușa lor. Destul de clișeic și puțin scos din contextul general în care dinozaurii se luptă cu oamenii. Am zis dinozaurii, voiam să spun dinozaurul. Indominus Rex, noua specie creată dintr-un mix ciudat (pentru că, vorba reclamei, e greu să găsești un mix bun), amenință să distrugă tot ce-i iese în cale, fie că e om, clădire, dinozaur sau altceva. E ca și cum scopul lui în viață ar fi să distrugă. (It’s killing for sport.)

Efectele nu mi s-au părut ieșite din comun sau impresionante, dar având în vedere că primul film nu era 3D și a avut un succes mai răsunător decât sonorizarea Dolby Atmos, s-ar putea presupune că producătorii nu și-au bătut prea mult capul cu efecte, concentrându-și atenția asupra dinozurilor. Un alt amănunt care a beneficiat de o atenție sporită, însă nu în sensul bun, a fost plasarea de produse. Publicitatea făcută de Mercedes și Samsung mi s-a părut puțin exagerată. Mi-a adus aminte de bannerele cu Toshiba din Țestoasele Ninja.

Distribuția îi are în rolurile principale pe Chris Pratt (Guardians of the Galaxy (2014)), ca mascul alfa (la propriu, veți vedea în film) și pe Bryce Dallas Howard (The Help (2011)) pe post de… mătușă corporatistă. Ei sunt sunt cei care merg să-i salveze pe cei doi adolescenți rătăciți și să salveze insula de marele Indominus. Mi s-a părut cam subdimensionată arma cu care pleacă el la vânătoare, însă el e specialistul în dinozauri, nu eu. Distribuția completă o aveți pe iMdb.

Jurassic World reușește să-ți aducă aminte de o epocă apusă și să te pună pe gânduri în legătură cu evoluția geneticii și posibilele pericole cotidiene datorate științei care ar putea ajunge pe mâinile unor oameni rău intenționați cu principii îndoielnice.

Începând de azi, puteți călători în Jurassic World, în toate cinematografele partenere Roimage. Vizionare plăcută!

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *