Cinefil – MacBeth

No Comments
Macbeth

Macbeth este un film bazat pe piesa cu același nume scrisă de William Shakespeare în anul 1606. Personajele reale ale piesei sunt regii Macbeth, Duff și Duncan, acestea fiind mentionate în cronicile Holinshed (1587).

În regia lui Justin Kurzel, filmul are in distribuție actori precum Michael Fassbender (X-Men) – Macbeth, Marion Cotillard – Lady Macbeth, Sean Harris (Deliver us from evil) – Macduff și David Thewlis (Eliza Graves) în rolul regelui Duncan.

Macbeth, general în armata regelui Duncan, era om bun care credea și își asculta propriul rege. După ce Macbeth castigă o batalie în numele Scoției contra fortelor rebele conduse de tradatorul McDonwald, acesta întalnește trei vrăjitoare care îi prevestesc că va ajunge rege, dar și că nu va avea urmași. O astfel de veste îi schimbă total principiile despre viață, acesta începe să creadă profeția și realizează că pentru a ajunge rege, trebuie să îl omoare pe actualul rege. Îndemnat și de nevasta sa, Lady Macbeth, acesta comite fapta necesară pentru a deveni rege. Ca rege, Macbeth nu se poate opri din a face lucruri de o cruzime din ce în ce mai mare, iar aceste fapte îl fac să se indoiască de persoanele din jur și în final să ajungă la o stare foarte aproapiată de nebunie.

Scenele și limbajul filmului sunt conforme cu piesa originală: actiunea se petrece în Scoția Evului Mediu iar cuvintele personajelor sunt ale lui Shakespeare. Dar, față de piesă, sunt unele diferențe, scene care au fost reinterpretate într-o manieră neașteptată  și ingenioasă. Cea mai importantă rămâne scena de final, în care, în piesă, pădurea Birnam vine către castelul Dunsinane prin soldați camuflați cu crengi. În film, pădurea se apropie într-un alt fel, ceva mai încins. În film sunt prezentate mai multe bătălii sângeroase și scene în care personajele scot la iveală trăsături de cruzime, așa cum presupune piesa.

Deși au mai fost ecranizări ale lui Macbeth, în acest film rolul i se potrivește lui Michael Fassbender ca o manușă, de parcă este rolul pentru care acesta s-a nascut. Interpretarea sa, cât și cea a lui Marion Cotillard este foarte bună, ceea ce face ca filmul să merite a fi văzut până la final.

Macbeth poate fi văzut în cinematografele partenere Odeon film începând de vineri 16 octombrie. Vizionare plăcută!

2 Responses to “Cinefil – MacBeth”

 

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *