Cinefil – Nymphomaniac vol. 2

1 Comment

Nymphomaniac 2După lungi așteptări (pentru  cei din SUA, nu pentru noi), nimfomana lui von Trier revine pe marile ecrane în Nymphomaniac volumul 2.

Pentru cei ce au încă n-au văzut primul volum din Nymphomaniac, îl pot prinde în cinematografe dacă se grăbesc puțin, partea a2a având premiera pe data de 7 februarie (conform distribuitorului: Independența Film).

Și apropo de grabă (pot intra direct în subiect, având în vedere modul în care s-a terminat prima parte), volumul al doilea mi-a lăsat o mare senzație de criză de timp. Era ca și cum regizorul a vrut să termine repede filmările să nu-l prindă codurile astea de vreme de iarnă.

Dacă în primul volum acțiunea era povestită încet, cu lux de amănunte și cu multe paralele către alte domenii, pentru a explica mai bine situația (fapt care mi-a plăcut în mod deosebit), în volumul secund se schimbă complet abordarea și chiar modul de relatare. Chiar poate apărea senzația că acest volum este făcut de altcineva care a dorit să facă o continuare.

Acțiunea este mult mai dinamică, deja avem secvențe în care și alte personaje intră în lumina reflectoarelor, devenind mai cunoscute spectatorului, însă se neglijează impactul emoțional. Cu vreo două mici excepții în care suntem surprinși de scene mai explicite, în special pentru o variantă “light” a peliculei, fie că ne referim la scene vulgare, fie la scene de violență față de nimfomane sado-masochiste.

Joe își încheie povestea însă ritmul alert cu care face acest lucru lasă câteva goluri neumplute în firul narativ, dând ocazia spectatorului să facă speculații cu privire la momentele lipsă din poveste. Modul în care se termină toată acțiunea este unul șocant la care spectatorul, chiar dacă a asistat la scene ieșite din comun, nu se aștepta. Acest final imprevizibil al lui Nymphomaniac a fost asociat de unii cinefili cunoscători ale filmelor lui von Trier ca fiind foarte asemănător cu cel din Antichrist. Nu pot să mă pronunț, deoarece nu l-am văzut.

Una peste alta, Nymphomaniac este un film care merită văzut, chiar dacă partea a doua tinde să dezamăgească dacă este comparată cu prima. Sau poate e doar o impresie a mea…

Vizionare  plăcută!

One response to “Cinefil – Nymphomaniac vol. 2”

 

One Reply to “Cinefil – Nymphomaniac vol. 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *