Cinepolitica – Festival international de film

No Comments

Cu toate că a început de marți, abia ieri am reușit să ajung și eu la festivalul internațional de film Cinepolitica.

Cinepolica este un festival în care cinematografia se îmbină cu politica, în special pentru a prezenta într-un mod mai artistic un fapt istoric. Este un festival la care participă filme din mai multe țări, undele filme nefiind prezente în cinematografe pentru publicul larg, până acum.

Festivalul Cinepolitica se desfășoară în perioada 2 – 7 aprilie în cinematografele Studio și Elvira Popescu (la institutul francez), unele pelicule fiind difuzate și în reluare, pentru a se putea viziona chiar dacă se suprapun cu altele.

Eu am avut ocazia să văd filmul „80 de milioane”. O peliculă poloneză, din 2011, bazată pe evenimente reale petrecute în Wroclaw în 1981. Înainte de proclamarea legii marțiale, un grup de activiști, membri ai Solidarității reușesc să pună pe jar autoritățile reușind să retragă suma de 80 milioane de zloți de la Banca Națională. O sumă imensă, care la acea vreme echivala cu valoarea a 160 de automobile Fiat 126p.

Filmul debutează cu defilarea maselor în momentul înființării sindicatului Solidaritatea, moment în care și Securitatea își începe planul de contracarare a activiștilor. Ce evenimente greu de imaginat au urmat vă las pe voi să aflați.

Filmele sunt foarte bine realizate, unele bazate pe informații care n-au fost disponibile publicului larg până de curând, cum ar fi documentarul “Cerberii” ce are la bază povestirile foștilor șefi ai serviciului israelian de securitate internă Shin Bet.

Astăzi, în cadrul festivalului Cinepolitica aveți ocazia să vedeți patru filme din cadrul competiției, începând cu orele 14, la cinematograful Studio, dar și o conferință susținută de Cristian Tudor Popescu cu titlul: “Propagandă și manipulare la începuturile cinematografului românesc”, ce va avea loc în cadrul cinematografului Elvira Popescu.

După această conferință, ca un exemplu, puteți urmări filmul “Răsună valea”,  o producție a cinematografului românesc din anul 1950. Acesta va rula începând cu orele 21.

Pentru programul complet, dar și pentru detalii suplimentare puteți accesa site-ul cinepolitica.ro sau pagina de facebook.

3 Responses to “Cinepolitica – Festival international de film”

 

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *