Știri românești, inutile

No Comments

Știri. Acele informații pe care le aflăm din diverse medii, doar pentru a fi la curent cu evenimentele din jurul nostru, fie că vorbim de știri locale, naționale sau de pe mapamond.

Se spune că informația înseamnă putere, de aceea mulți dintre noi încercăm să fim cât mai informați posibil. Plus că e interesant să știi și tu ce se mai întâmplă prin lume. Așa că au apărut televiziunile de știri. Acele televiziuni care ar trebui să te bombardeze (fără nicio aluzie) cu informații 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. 24/7 cum s-ar zice.

Când apar mai multe astfel de televiziuni de știri, apare și competiția între ele. Care are mai multe știri, care are mai mult rating, etc.. La noi, principalele televiziuni din această nișă au ca prim subiect știrile politice. Nu știu exact care e explicația, sau dacă are vreo logică, e doar o constatare. Unul din motivele pentru care, singurul post de știri la care mă mai uit, în momentele în care pornesc televizorul, a rămas Digi24. Ei încă au știri diversificate și nu spun doar despre ce-a făcut Băsescu în ultima ora, că așa sunt știrile,  din oră în oră.

Azi, am văzut circulând pe internet o poză cu un televizor pe ecranul căruia se vedea o știre de la Antena 3. Faptul că știrea respectivă e oarecum ciudată putea fi trecut cu vederea. Însă am vrut să subliniez acest aspect tocmai pentru că Antena3 se cred cei mai buni. Și tot se umflă ei în pene și iau premii și sunt singura televiziune din România afiliată CNN și etc.. Și s-au autoproclamat specialiști în știri. Așa că m-am hotărât să le dau cu firma-n cap, cum s-ar spune. Doar așa, pentru că pot.

Avem știrea din imagine. “A murit Margaret Thatcher”. Sub acest titlu, pe banda neagră, scrie așa: “incidentul s-a produs la Spitalul județean Ilfov”. Ce-a făcut? A murit Margaret Thatcher în Ilfov? Săraca. Probabil a văzut condițiile din spitalul respectiv. Sau o fi mâncat carne de cal. Sau a văzut vreo știre la fel de ciudată la Antena 3 și a murit de inimă.

Evident, cele două fraze nu sunt legate și e doar o coincidență destul de nefericită. Dacă ești specialist în știri nu lași să se întâmple asta. Mă rog, n-ar trebui să se întâmple oricum. Pe vremuri, banda de jos era dinamică și scrisul se derula, acum au băgat fraze statice. Măcar așa fac rating, că intră lumea să citească aberațiile de acolo.

Un alt aspect, legat tot de știri, l-am observat la varianta online a ziarului Gândul. Am făcut mai demult greșeala să apăs Like și de atunci tot primesc notificări cu articolele lor. N-am dat unlike pentru că măcar îmi fac o idee despre ce se întâmplă. Problema e că în goana după vizualizări, ca să oblige lumea să intre la ei pe site, dau pe Facebook doar o mică parte din titlu, formulat cancanistic. “E incredibil ce s-a întâmplat azi!”. “N-o să-ți vină să crezi cine-a murit”, etc.. Doar ca să intri la ei pe site să afli că știrea respectivă nu e deloc senzațională.

Domnilor “jurnaliști premiați”, nici nu știți cât de puțin îmi pasă de acele texte pe care le considerați știri. Eu voi continua să-mi iau informațiile de pe siteurile internaționale, de unde chiar afli ceva util. Vă recoamand vouă, cititorilor mei să faceți la fel.

Sursa foto: Facebook

Categories: Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *