SUA – destinatie de vis

No Comments

SUA vs UEExperiența mea americană a început în noiembrie 2011 când am început să lucrez la CGS, pe un proiect de SUA. A fost ceva nou, iar în cele treispreze luni petrecute acolo, vorbind noapte de noapte (diferența de fus orar) cu americanii, nu am încetat să fiu surprins. Nu o să intru în detalii amuzante legate de convorbirile cu ei, însă e cert că mi-am schimbat percepția asupra inteligenței lor.

Acum aș fi tentat să merg în state. Nu m-am decis dacă cu un proiect work and travel sau în vacanță. Cert e că vreau să văd dacă părerea care mi s-a format în timp ce lucram la callcenter este una adevărată sau pur și simplu m-am grăbit să-i etichetez.

Oferte turistice se găsesc o mulțime, la urma urmei vorbim de Tărâmul făgăduinței, țara unde visele devin realitate, etc.. Și ai și ce vizita, în funcție de gusturile tale. Eu, fiind iubitor de natură, aș vizita câteva parcuri naturale și Cascada Niagara. Eventual și Marele Canion, dacă tot sunt în zonă . Depinde și de timp și de buget.

O experiență inedită cred că ar fi dacă aș ajunge acolo când sărbătoresc ei una din sărbătorile astea care ne-au invadat și nouă țara, gen Halloween. Cred că e interesant să vezi cât de creativi pot fi americanii când vine vorba de costume. Am văzut pe YouTube câteva idei de costume la care nu m-aș fi gândit în veci. Cum ar fi să ai un fermoar pe față și să creeze senzația că pielea feței se poate da jos, cu o simplă deschidere de fermoar.

De fapt, cred că cel mai mult mi-aș dori să vizitez NewYork. Să văd ce e atât de grozav la acel oraș de tot iese în evidență. În 2001 “teroriștii” au dat cu avioane în turnurile gemene, cu toate că simbolul orașului a fost și va fi Empire State Building. Apoi tot de acolo s-a pornit și criza economică mondială. Ca să nu zic că Lady Liberty (statuia libertății) pe acolo-și face veacul. Mie mi se pare că e cel mai mediatizat oraș. Dacă nu luăm în calcul toate chestiile de la Hollywood.

Și poate dacă tot sunt pe acolo, trec și pe la centrul ONU și las un CV. Poate îmi pun în uz studiile internaționale. Mi-ar plăcea să am puțină autoritate. Să încep să fac cercetări amănunțite la toate situațiile care mi se par dubioase în legătură cu SUA. Să înscenezi acel atac terorist de la 11 septembrie, apoi să invadezi diverse țări, să fii un stat despre care există un clip pe YouTube care spune cu cine s-a războit în fiecare an din ultimul secol, iar apoi să primească președintele tău un premiu Nobel pentru pace. Nu “face sens”? Probabil pentru că vorbim de Statele Unite, logica nu prea se aplică.

În ultimul deceniu, cu toate politicile de “autoapărare” adoptate, cu formarea Homeland Security și cu toate monitorizările care au loc, SUA au devenit o țară în care libertățile cetățenilor sunt încălcate în fiecare zi. Fie că vorbim de ascultare de telefoane sau supravegheri video, toate aceste proceduri se pot face fără prea mare bătaie de cap, în contextul în care autoritățile beneficiază de atâta putere. Plus că unele legi sunt de-a dreptul abuzive și sfidează bunul simț. Iar aici mă refer în principal la cele care-ți interzic să pronunți anumite cuvinte (care ar putea crea panică) în avion.

Sau, mai bine vă povestesc două situații ce implică cunoștințe de-ale mele pe teritoriul SUA, iar apoi vă prezint un caz întâlnit cât lucram la CGS.

Prima situație: el, medic în România, participă la un congres în state. Călătorind cu metroul, la o frână mai bruscă, se dezechilibrează și se rezeamă de pasagera de lângă el. Este acuzat de hărțuire sexulă.

A doua situație: femeie în jur de 50-60 ani, merge în Canada, iar apoi hotărăște să traverseze cascada Niagara în SUA, pentru a se întâlni cu fiica ei. Este reținută la graniță pentru câteva ore pentru suspiciune de trafic de droguri. Li s-a părut suspect că a venit prin Canada, nu direct.

Bonus, cazul de la CGS: Clientul sună (la compania de telefonie pentru care lucram) și spune că vrea să returneze un produs. Observ că pe cont apare că i s-a trimis deja un pachet de retur. Clientul confirmă primirea pachetului dar spune că a trimis un alt dispozitiv în loc. Mă gândesc cam câtă inteligență îți trebuie să confunzi două telefoane și îl transfer la un departament avizat să-l ajute. Ulterior mă întâlnesc cu o amică de la respectivul departament. Îmi spune că omul trimisese o plită în locul telefonului.

Spuneți voi, cu astfel de întâmplări, nu-i așa că sunteți nerăbdători să vedeți de ce sunt capabili americanii?

Articol participant la SuperBlog 2013.

Categories: Superblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *