The Big Short / Brokerii apocalipsei este o producție ce aduce în atenția publicului prin transparență și inside information viața financiară de pe Wall Street, jocurile de culise, ciclurile financiare într-o ecranizare tragicomică, precum și biografică.
Regizorul și co-scriitorul filmului, Adam McKay transpune povestea non-ficțională din 2010, scrisă de Michael Lewis. Acesta portretizează criza financiară din 2007-2008, care a apărut pe piața internațională din cauza creditelor bancare pentru achiziții imobiliare sau așa numitele “credit bubbles”.
În rolurile principale îi găsim pe Christian Bale (Exodus), Steve Carell (Minions), Ryan Gosling (The place beyond the pines (2012)), și Brad Pitt (Fury(2014)) într-o producție Paramount Pictures. Filmul a obținut cinci nominalizări la Academy Awards, incluzând Best Picture, Best Director, Best Supporting Actor și Best Adapted Screenplay.
Acțiunea filmului începe în 2005, în New York, cu câțiva ani înainte de criza financiară, avându-l în prim-plan pe Dr. Michael Burry. Acesta este managerul unui fond financiar și descopera că piața imobiliară din US este instabilă, fiind bazată pe credite subprime, care sunt de mare risc deoarece bancile recuperează din ce în ce mai puțin din acestea. Astfel, el prevede un iminent declin al pietei, în al doilea trimestru al anului 2007. Burry decide să exploateze această situație prin crearea unei piețe de creditare de tip swap, permițându-i să parieze împotriva pieței imobiliare.
Bazat pe aceasta probabilitate, Dr. Burry cumpară de la mai multe bănci aceste credite de tip swap, iar bancile sigure de piața imobiliară, acceptă creditele, crezând că vor câștiga enorm din aceasta poveste. Clienții lui Burry, crezându-l nebun, iși retrag forțat banii, obligându-l pe acesta să accepte să-i returneze. Cu toate acestea, criza imobiliară cu adevarat iși face apariția pe piața newyorkeză și astfel Burry ajunge la un profit de 489%.
Din ideea creditelor de tip swap și realizând cât de profitabile sunt, cât de instabilă este piața imobiliară, mai profită și traderul Jared Vennett care își vinde planul managerului de fonduri, Mark Baum. Împreună, ei realizează că ceea ce va duce la declinul pieței este vânzarea de obligații de piata colateralizate (în engleza CDOs).
Pe parcus, Baum întelege de fapt ca ceea ce duce la apariția crizei este crearea de CDOs sintetice și care în fapt susțin frauda din sistem ce va duce cu siguranța la colapsul prezis de Burry. Alături de asociații săi, cumpără mai multe credite de tip swap, profitând de asemenea de situația pieței, vânzând în final toate creditele.
Alți doi tineri investitori, Charlie Geller și Jamie Shipley înțeleg ideea lui Vennett și participă și ei la achiziționarea acestor credite, fiind ajutați în final de un bancher pensionat, Ben Rickert, jucat de Brad Pitt care le explică situația existentă, participă activ la investiția făcută de cei doi și în final vinde aceste credite pentru o suma fabuloasă.
Filmul demonstreză lanțurile slabe ale unui sistem ’’nebun’’ ce probează până și motto-ul de lansare al filmului : dacă nu poți păcali bancile, falimenteaz-le! Niciun sistem financiar nu este infailibil, este doar un joc de Jenga din care poți extrage piesă după piesă, până când acesta se va prabuși complet.
Și dacă povestea nu vă face să mergeți la film, ideea doar de a pătrunde în culisele sistemului financiar de pe Wall Street, ar trebui să vă facă să deveniți interesați de un film care a castigat mai bine de 94.1 milioane de dolari în box office-urile din întrega lume.
Alina-Elena G.
Brokerii apocalipsei / The big short rulează din 29 ianuarie în toate cinematografele partenere RoImage. Vizionare plăcută!
One Reply to “Cinefil – The big short / Brokerii apocalipsei”