Împrejurimile unui oraş sunt foarte mişto. Vorbesc serios. Să ne gândim la Bucureşti şi la ce putem vizita pe lângă: Snagovul, Mogoşoaia, mai nou celebra Therme. Ai de văzut şi în oraş destule, dar pierzi multe dacă ignori complet împrejurimile.
Aceeaşi poveste şi-n provincie, Iaşi, Cluj, Timişoara, luaţi ce oraş vreţi voi. E oraşul propriu zis, foarte mişto, dar sunt imprejurimile, uneori de vis.
Problema e cum ajungi la ele. E o variantă scumpă, taxiul, care te usucă la bani. Nu zic că, în sine, e scump, în Bucureşti cel puţin avem cel mai ieftin taxi din Europa. 1.4 lei este un tarif infim, e drept, acesta poate creşte pe extra urban (care nu ştiu cât e exact).
Soluţia? Sistemul rent a car. Să se ieftinească zborurile cu avionul, să devină comparabile, ca preţ, cu cele cu trenul (e un paradox, până acum nimeni n-a fost interesat de rutile interne, desi avem cea mai proastă infrastructură feroviară din Europa, deci oamenii ar apela cu bucurie la alt mijloc de transport), iar din aeroporturi oamenii să-şi inchirieze o maşină. Dacă veti calcula preţul individual, veţi vedea că nu rentează. Cum zice, însă, şi poezia, unde-s doi puterea creşte.
Acum, cât de mult ar trebui să scadă preţurile la aceste servicii pentru a deveni mai populare decât sunt? Păi aici e ceva de discutat. Pe de-o parte, unii încă nu au auzit de aceste servicii, de această posibilitate. Ei au impresia că-I ceva ce văd doar în filme şi că-n Romania nu e posibil.
Apoi, după ce află că există, oamenii încep să devină paranoici: o să mă pună să plătesc ceva ce n-am stricat, nu e maşina mea, nu conduc aşa ceva, nu e sigur…
Toate sunt mituri, însă, cumva, firmele de profil trebuie să informeze mai bine cetăţenii. Totodată, aeroportul, că e Otopeni, că e cel din Cluj ori că e cel din Iaşi, nu are importanţă, trebuie să-şi informeze cetăţenii asupra tuturor posibilităţilor de transport. Trebuie ca afişele firmelor de inchiriat masini să fie undeva la vedere, să afle tot poporul de ele.
Ca exemplu de afară, auzisem că în Grecia e foarte rentabil să faci aşa ceva: cu maşina până acolo e foarte obositor, dar de acolo, de la aeroport, e rentabil să închiriezi o maşină, maşina oferindu-ţi flexibilitate.
Cel mai bine este să fie 3 persoane, la două persoane profitabilitatea fiind la limită. La cinci persoane profitabilitatea creşte substantial şi din alt motiv: 5 persoane n-ar intra în taxi, deci la multe drumuri ar fi necesare 2 taxiuri. Economie substanţială.
Împrejurimile unui oraş sunt foarte mişto. Nu le rataţi, chiar dacă vizitarea lor presupune un efort financiar. Nu trebuie să vă daţi casa, metaphoric vorbind, dar ar trebui să plecaţi de la premisa că nu veţi mai ajunge prea curând pe acolo. Era o chestier de dezvoltare personal care spunea, destul de truistic, Trăieşte-ţi clipa ca şi cum ar fi ultima. Cu multe nu sunt de acord, dar aici sunt în totalitate. Reformulând: vizitează tot ce este în jurul unui oraş ca şi cum ar fi ultima oară când ajungi acolo. Salutări TURISTICE tuturor!