Cinefil – Dawn of the Planet of the Apes

11 July , 2014 Vlad Trif Cinefil

Planeta maimuțelor - dawn of the planet of the apesPlaneta Maimuţelor: Revoluţie / Dawn of the Planet of the Apes

Găsim planeta într-un viitor apocaliptic. Unde oamenii aproape că au fost reduși la dispariție din cauza unui virus creeat în laborator. Acum maimuţele evoluate genetic și foarte bine organizate, sunt ameninţate de o colonie de supravieţuitori ai devastatorului virus ce a făcut ravagii în urmă cu zece ani printre oameni. Cele două tabere reuşesc să încheie un armistițiu, însă acesta se dovedeşte o mare greșeală pentru ambele părţi care se află în prag de război. Conflagrația pare să dezbine ambele parți și involuntar poate să decidă care va fi specia dominantă de pe Pământ.

Principala virtute a producției este designul vizual. În acest viitor nu foarte îndepărtat, padurile din Marin County sunt împânzite de maimuțe inteligente în timp ce suburbiile din San Francisco găzduiesc supraviețuitori umani. Tunelele au devenit adăposturi în timp ce se pot observa rămășițele a ceea ce erau cândva străzi, bulevarde și piețe. Este prezentă aproape peste tot o tristețe amestecată cu incertitudine pusă mereu într-o lumină bine adaptată.

Echipa de producție a reușit din nou să redea incredibil imaginile apocaliptice cu care ne-am învățat de când urmărim seria. L-am apreciat într-o epocă în care găsim greu de imaginat că o poveste S.F. poate în cotinuare să evolueze. Avem în față un triumf tehnologic de succes fără nici un defect în redarea imaginii adaptate unor cadre foarte bine gândite. Consider că ar fi avut un cost foarte ridicat dacă lucrau mai mult la efectele 3D sau este posibil să își erodeze farmecul și să piardă o parte din publicul nostalgic care a urmărit seria încă de la prima lansare.

Inspirat din romanul „La Planète des singes” scris în 1963 de Pierre Boulle, filmul reprezintă a treilea film de la relansarea francizei în 2001. Primul film al acestei serii SF a apărut în 1968 și a fost un adevărat block buster al acelei vremi. Toate ecranizările acestei serii făceau cinematografele neîncăpătoare în anii 70`.

Acum în 2014 Dawn of the Planet of the Apes, pare să fie: „Unul din cele mai bune filme ale acestui an, un blockbuster făcut să cucerească.” Planul regizorului Matt Reeves este finalizat cu succes de către echipa de producție care a adaptat un design inventiv. Principala temă a actiunii filmului o reprezintă balansul fiecarei specii între instinctul bazat pe violență și dorința de a menține pacea. Aceasta parcă trece prin mintea noastra cât timp stăm captivați în scaune. – Joe Neumaier – Daily News

Este un film provocator al categoriei sci-fi action, cu efecte dinamice și o puternică temă umanistă cu ecouri din viața cotidiană, cununată cu bune performanțe din partea actorilor principali. Claudia Puig, USA TODAY

Pelicula se bucură de un rating foarte bun din partea mediului online care oferă o audiență în cifre: rottentomatoes.com afișeză un tomatometru de 94 % cu o audiență de 98 % pentru Planeta Maimuţelor: Revoluţie, IMDb are un rating de 8.8 iar metacritic.com oferă un metascor de 77 bazat pe 34 de critici.

În rolurile principale îi avem pe: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell și Kodi Smit-McPhee, filmul este regizat de Matt Reeves iar șcenariul este realizarea lui Rick Jaffa, Amanda Silver și Mark Bomback.

Dawn of the Planet of the Apes are premiera în țara noastră vineri 11 iulie și este distribuit de Odeon Film. Luați cu voi ceva de ronțăit și de băutură că vă așteapta 131 de minute de suspans.

Vizionare plăcută!

Articol scris de Vlad Trif.

2 Responses to “Cinefil – Dawn of the Planet of the Apes”

 

Andy SerkisGary OldmanJason ClarkeKeri RussellKirk AcevedoKodi Smit-McPheeMatt ReevesToby Kebbell


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *