Am un prieten care s-a apucat de curând să fie mystery shopper, să facă niște extra-bani. Vorbind cu el, mi-am dat seama că sunt chestii interesante de aflat despre job-ul ăsta, în caz că vă tentează să vă apucați. Este (sau pare) un job ușurel și fără riscuri prea mari, pentru cineva care are timp și chef să facă ceva “diferit”. Hai să vă zic câte ceva și să le luăm pe rând:
1. Nu e chiar așa ușor cum pare. Cel puțin, nu să începi în domeniul ăsta. Dacă ești dispus să lucrezi pentru o masă în oraș (25-30 de lei să zicem), atunci poți începe destul de repede. Dar joburile mai bine plătite sunt pentru cei cu experiență, ca peste tot.
2. Nu poți câștiga bani dacă nu cheltui. Ghice, ce? Mystery shopping înseamnă că trebuie să cumperi chestii, în majoritatea cazurilor. Având în vedere că nu primești bani în avans, o să trebuiască să cheltui din banii tăi pentru sesiunile de shopping misterios. Și durează între o lună și 3 luni să-ți primești banii, deci trebui să ai ceva cash pentru a începe.
3. Ești atent la detalii? (pun intended!) Cu cât o locație e mai sofisticată și high-class, cu atât trebuie să fii mai atent la detalii (îți dai seama că nu lasă la voia întâmplării majoritatea chestiunilor legate de servire, igienă, etc., deci trebuie să ai ochi de vultur, să găsești ce nu fac bine oamenii ăia). Trebuie să ții minte chestii de genul numele ospătarilor, al picolilor, ce ți-a zis fiecare, ce gust avea mâncarea. Deci, chiar dacă ai parte de o masă gratis într-un local fancy, nu o să te relaxezi prea tare!
4. Performanță sau restanță. Ești plătit în funcție de cât de ok îți faci treaba. Dacă uiți numele ospătarilor sau te dai de gol din greșeală, s-ar putea să nu mai fii plătit deloc și te alegi și cu note proaste pentru viitoarele joburi.
5. Costuri suplimentare. Pe lângă costurile de shopping, care sunt decontate, mai sunt alte costuri ascunse, despre care nu-ți zice nimeni (în afară de mine, acum :D): costuri de transport până la locațiile de vizitat, bacșisul, care de obicei nu e decontat și taxele la stat, pe care trebuie să ți le plătești singur.
6. Atenție la țepe! Firmele serioase te plătesc să faci shopping misterios, nu or să-ți ceară o taxă, pentru a fi pe o listă de unde să te selecteze ei pe viitor. Majoritatea firmelor de cercetare au pe site-urile lor secțiune de mystery shopping, unde te poți înscrie în baza lor de date (gratis!).
Așa cum vă ziceam în pagina despre mine, eu am încercat în trecut tot felul de joburi, ce-i drept la mystery shopping nu m-am gândit. Oricum, dacă vă tentează ideea, țineți cont de ce v-am scris, e mai bine să știți din timp la ce să vă așteptați.
Vorbeste acum sau taci pe vecie. Cancel reply