Despre Mystery Shopping in Romania

Am un prieten care s-a apucat de curând să fie mystery shopper, să facă niște extra-bani. Vorbind cu el, mi-am dat seama că sunt chestii interesante de aflat despre job-ul ăsta, în caz că vă tentează să vă apucați. Este (sau pare) un job ușurel și fără riscuri prea mari, pentru cineva care are timp și chef să facă ceva “diferit”. Hai să vă zic câte ceva și să le luăm pe rând:

1. Nu e chiar așa ușor cum pare. Cel puțin, nu să începi în domeniul ăsta. Dacă ești dispus să lucrezi pentru o masă în oraș (25-30 de lei să zicem), atunci poți începe destul de repede. Dar joburile mai bine plătite sunt pentru cei cu experiență, ca peste tot.

2. Nu poți câștiga bani dacă nu cheltui. Ghice, ce? Mystery shopping înseamnă că trebuie să cumperi chestii, în majoritatea cazurilor. Având în vedere că nu primești bani în avans, o să trebuiască să cheltui din banii tăi pentru sesiunile de shopping misterios. Și durează între o lună și 3 luni să-ți primești banii, deci trebui să ai ceva cash pentru a începe.

3. Ești atent la detalii? (pun intended!) Cu cât o locație e mai sofisticată și high-class, cu atât trebuie să fii mai atent la detalii (îți dai seama că nu lasă la voia întâmplării majoritatea chestiunilor legate de servire, igienă, etc., deci trebuie să ai ochi de vultur, să găsești ce nu fac bine oamenii ăia). Trebuie să ții minte chestii de genul numele ospătarilor, al picolilor, ce ți-a zis fiecare, ce gust avea mâncarea. Deci, chiar dacă ai parte de o masă gratis într-un local fancy, nu o să te relaxezi prea tare!

4. Performanță sau restanță. Ești plătit în funcție de cât de ok îți faci treaba. Dacă uiți numele ospătarilor sau te dai de gol din greșeală, s-ar putea să nu mai fii plătit deloc și te alegi și cu note proaste pentru viitoarele joburi.

5. Costuri suplimentare. Pe lângă costurile de shopping, care sunt decontate, mai sunt alte costuri ascunse, despre care nu-ți zice nimeni (în afară de mine, acum :D): costuri de transport până la locațiile de vizitat, bacșisul, care de obicei nu e decontat și taxele la stat, pe care trebuie să ți le plătești singur.

6. Atenție la țepe! Firmele serioase te plătesc să faci shopping misterios, nu or să-ți ceară o taxă, pentru a fi pe o listă de unde să te selecteze ei pe viitor. Majoritatea firmelor de cercetare au pe site-urile lor secțiune de mystery shopping, unde te poți înscrie în baza lor de date (gratis!).

Așa cum vă ziceam în pagina despre mine, eu am încercat în trecut tot felul de joburi, ce-i drept la mystery shopping nu m-am gândit. Oricum, dacă vă tentează ideea, țineți cont de ce v-am scris, e mai bine să știți din timp la ce să vă așteptați.

Util – Sondaj: masaj erotic

masaj eroticZilele trecute, când plecam de la birou, am găsit pe parbrizul mașinii, agățat sub ștergător, un flyer. De obicei le iau și le arunc direct (la coșul de gunoi, nu pe jos), însă acesta avea un design mai deosebit și m-a convins să-i acord o clipă de atenție.

Era de la un salon de masaj erotic. Inițial, când am văzut poza cu fătuca, am crezut că e vreo nouă campanie de-a poliției împotriva traficului de carne vie, sau ceva pliant de recrutare pentru o persoană care dorește să înceapă o carieră în domeniul video-chat-ului. Nici prin gând nu-mi trecea că acum poți găsi, așa, aleator, o invitație la relaxare. Mie mi se pare o strategie de marketing interesantă: te gândești că dintr-o clădire de birouri, după 9 ore de muncă, pleacă obosiți niște oameni care ar putea dori ceva servicii de relaxare. Și cum omul are multe pe cap și nu stă să se gândească la astfel de lucruri, vii în întâmpinarea lui cu o asemenea reclamă.

Interesant, nu? Mai ales că vorbim oarecum de o nișă de petrecere a timpului liber. Nu e ceva ce găsești la tot pasul, precum o terasă în care poți să bei o bere cu prietenii, sau un cinema pe care-l găsești în toate mall-urile. Pun pariu că chiar dacă stai să te gândești, fără google nu îți vine în minte nicio adresă pentru un . Poate doar dacă ai unul pe lângă care treci zilnic și pe care n-ai cum să-l treci cu vederea, sau dacă ai fost deja la o ședință de relaxare.

Eu recunosc că încă nu am fost, dar nu sună chiar așa rău și, când voi dispune de ceva bani pe care aș vrea să-i investesc într-o astfel destindere, probabil că voi apela la o ședință. Adică, acum nu mai trebuie să călătorești până în Asia, să cauți tailandeze, găsești . Pe principiul, dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed.

S-au ieftinit zborurile interne. Urmarea?

Nu vorbesc despre ce s-a întâmplat, ci despre ce mă aştept să se întâmple: să crească cererea de servicii tip Rent a car.

Să vă explic, pe scurt, de ce: Bucureştiul este, cumva, mai norocos decât alte oraşe. Avem, de bine, de rău, două linii express, avem un tren, care chiar dacă nu duce el până la aeroport, tot poate fi folosit, deci avem ceva posibilităţi de a ajunge acolo. Alte oraşe nu le au nici pe acestea. N-or avea traficul aeroportului bucureştean (de fapt, din Otopeni), dar nu înseamnă că pasagerii ar trebui lăsaţi exclusiv în ghearele taximetriştilor.

Urmarea? Stau la mâna taximetriştilor care excrochează ori la mâna prietenilor cu maşină.

Degeaba ai avion cu 10 euro dacă tu mai dai pe taxi tot atât. Cică la Cluj poţi lua oricând taxi-ul în oraş, nu te ţepuieşte nimeni, însă daca mergi de la aeroport şansele să iei ţeapă sunt maxime. La Timişoara cam la fel. Iar drumul din Bucureşti până la Timişoara ori Cluj nu doar că-I scump, dar e şi lung. Pe lângă bani, pierzi şi extrem de mult timp. Time is money, nu?

Soluţia este, dacă ai carnet si dacă stai mai mult, să iei o maşină. Serviciile rent a car au apărut de mult timp la noi, însă, cumva, mă aştept ca atât ofertele din partea lor să fie mai attractive (şi poate mai numeroase, să apară alte firme de genul), dar şi cererea să crească.

Taxiurile cer sume astronomice pentru că îşi permit s-o facă. Trebuie convinse să nu mai facă asta. E clar că de bună voie nu vor renunţa.

Da, s-au ieftinit zborurile interne şi se pare ca vor rămâne la preţuri reduse permanent. Să ne bucurăm şi să facem economii cu adevărat (că dacă dai încă pe atât pe taxi, economia e aproape zero). Salutari ECONOME tuturor!

Util – reparații

Săptămâna trecută, cât eu mă plimbam pe însoritele plaje din Portugalia, ai mei au avut o mică mare problemă cu Matizul. Cu toate că are numai 50mii km, ambreiajul a cedat. Așa că a necesitat reparații, mai exact, o înlocuire a kit-ului de ambreiaj.

Însă, acest eveniment m-a făcut să mă gândesc la altceva: chiar și o mașină care nu pare uzată poate avea probleme la care nu te aștepți. Asta e trista realitate, fiarele se uzează și necesită reparații. La unele costă mai mult, la unele mai puțin, însă ai nevoie de ele și trebuie să le repari. Problema apare în cazul în care nu știi unde poți face asta, cine te poate ajuta, sau unde găsești un mecanic care te poate ajuta repede și fără a plăti un rinichi pentru asta.

Putem merge mai departe cu această dependență  de mașini și ne putem gândi la banala mașină de spălat pe care fiecare familie o are în casă. E vară, valul de caniculă se apropie din nou, apelăm la serviciile ei din ce în ce mai des în această perioadă, dar ce facem dacă se strică? Știți pe cine să apelați? Știți unde să găsiți servicii de reparatii masini de spalat? Eu unul nu știu.

E adevărat că multe astfel de produse sunt încă acoperite de garanții care, în cazul unor branduri, se întind pe durata a 3 sau chiar 5 ani și unele chiar asigură asistență la domiciliul clientului. Ce faci însă dacă a trecut vremea, garanția s-a terminat și te lovește ghinionul precum lovea piatra de calcar mașina de spălat preistorică? Poate ai folosit Calgon sau oțet sau alte chestii anti calcar, dar se pot strica și alte chestii. Ce faci atunci? Unde te duci pentru reparatii masini de spalat Bucuresti?

Am ales intenționat acest exemplu pentru că, la fel ca un autoturism, este destul de greu de transportat la un service dacă se strică, însă scopul articolului este de a vă face să vă gândiți dacă știți cine vă poate ajuta dacă aveți nevoie de reparații la orice aparat din jurul vostru.


 

Vorbeste acum sau taci pe vecie.

Util – Fă-ți timp să citești și cărți

cărțiNu știu dacă v-ați întrebat cu adevărat care este esența unei cărți citite. Majoritatea dintre noi acceptăm să treacă timpul fără să facem nimic și totuși dacă prindem puțin timp liber ne gândim că acel timp nu merită investit în citirea unor cărți. Nu neapărat pentru că am citit foarte mult, dar noi suntem atât de ocupați că atunci când prindem un moment de respiro, nu facem altceva decât să ne gândim cum ar fi să bem o bere în oraș, cum ar fi să îmi petrec timpul cu X că de mult nu l-am mai văzut și între timp uităm de fapt că avem nevoie din când în când și de puțină cultură.
Statisticile oamenilor care citesc sunt din ce în ce mai scăzute față de anii când toate generațiile erau cu câte-o carte în mână. Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat, dar întâmplător am sesizat că nu se mai citesc nici măcar romanele de dragoste. Așa că ce pretenții să avem ca cineva să citească măcar carti crestine online? Probabil veți vedea în timp ce ați pierdut, pentru că cele 10-15 minute de citit o pagină dintr-o carte, vor accepta să credeți că măcar ați făcut ceva folositor pentru a vă relaxa și a vă pune mintea în funcțiune.
În ziua de azi e mare lucru să gândești și să te exprimi, de asta vedem cum de multe ori rata analfabetismului crește în fiecare an. Oamenii nu sunt interesați să citească și pentru mine acesta nu este un lucru pe care pot să-l privesc ușor.
Cărțile sunt cele care te fac cu adevărat să reziști în lume, te îndrumă atunci când nu știi deloc ce trebuie să faci și cum să te descurci dar sunt și aproape de tine în cazul în care există vreo dilemă. Din cărți devii profesor, învățător, avocat sau președinte.
 Nu știu dacă veți realiza că cititul este un lucru pe care trebuie să îl faceți obligatoriu pentru voi, indiferent de ce citești, contează doar că citești o carte! Atât cărțile creștine, cărțile de lectură sau cărțile cu basme sunt o povață pentru noi toți. Faceți bine și citiți o carte. Merită să citim împreună?
Doar pentru un viitor mai bun… în țara noastră!


 

Vorbeste acum sau taci pe vecie.