Cinefil – Funeralii fericite

5 June , 2013 Andrei Ciobanu Cinefil

Funeralii fericiteCare-i primul lucru la care vă gândiți la auzul expresiei : Funeralii fericite?

O glumă macabră? Poate. Dar dacă aș spune că e titlul unui film? Automat vă duce cu gândul la un horror. De abia dacă vă zic că e cel mai nou film în regia lui Horațiu Mălăele, vă bufnește râsul. Și e și normal, într-o țară în care Mălăele a devenit sinonim cu comedia bună. Eu l-am văzut și pe scenă și e de-a dreptul senzațional.

Dar să revenim la… funeraliile noastre, cum s-ar spune. Filmul ne povestește viața de rahat (după ce vedeți filmul veți înțelege) a lui Lionel Frunză, un orfan care ajunge să fie imigrant în propria-i țară. Și să lucreze în construcții, domeniu unde lucrează toți imigranții din toate țările. Logic, dacă stai să te gândești: n-au fost în stare să construiască ceva la ei acasă așa că aici, în țara gazdă sunt mari meseriași. Cum toți muncitorii se pricep la construcții și la băut, într-o seară, Lionel și prietenii lui de pe șantier, ajung într-o șatră, iar țiganca se oferă să le ghicească viitorul, mai exact data morții. Ce se-ntâmplă în continuare vedeți voi în film.

Cert e că moartea vine când nu te aștepți, chiar dacă ai fost atenționat înainte. Iar dacă ești norocos și îți e prezis să mori de ziua ta, și te și pregătești, o să ai parte de-o Moarte frumoasă. Cel puțin asta am înțeles eu din acest film cu Funeralii fericite.

Mi se pare că se reia puțin subiectul omului simplu devenit vedetă peste noapte, subiect prezent și în To Rome with love (by Woody Allen) și în SuperStar (by Xavier Giannoli), însă de această dată lucrurile sunt abordate puțin diferit de eroul întâmplării. Poate o fi un subiect la modă în zilele noastre.

Cert e că Funeralii Fericite ca astea n-ați mai văzut, așa că începând de vineri puteți năvăli în cinematografe să vedeți acest film distribuit de MediaPro Distribution. Râsul este garantat.

Vizionare plăcută!

One Response to “Cinefil – Funeralii fericite”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *