Cinefil – The Purge

26 June , 2013 Andrei Ciobanu Cinefil

The Purge – Ziua judecății reprezintă ecranizarea unei idei noi, inedite. O noapte pe an, totul e permis, toate nelegiuirile. Mă rog, în trailer… în film ai voie doar cu arme de maxim clasa 4 și nu ai voie să omori oficialitățile de rang 10. Nu știți ce-s alea? Nici eu.

Cu toate că ar trebui ca acest film să fie horror, eu am văzut și desene animate mai înfricoșătoare decât el. Nu am fost speriat nici măcar puțin, și cred că cel mai înfricoșător lucru din tot filmul e Timmy (să-mi ziceți că nu-i așa). E adevărat, numărul de crime pe metru pătrat este destul de mare, dar asta numai datorită locației destul de restrânse în care se petrece acțiunea.

Se pare că acest film ar fi costat 3 milioane de dolari și ar avea deja încasări de 30 milioane, în cele 3 săptămâni de la lansare. Destul de firesc să prindă la publicul american, public care are deja armele acasă și abia așteaptă o lege de genul ca să le poată șterge de praf, ca să nu se mai omoare prin școli. (#numazic). Cred că din cele 3 milioane $ majoritatea au mers la Ethan Hawke (Gattaca) și la Lena Headey (Terminator), cei doi actori principali ai acestei producții. În rest, să cumperi 3 săbii și 5 pistoale, nu e mare cheltuială. Pe curent n-au dat banii, acțiunea fiind mai mult pe întuneric (nu acțiune d-aia). Dar important e că și-au scos banii, nu?

Capitolul inprevizibilitate lasă de dorit maxim, ceea ce reprezintă un mare minus pentru un film care se vrea a fi horror. Probabil d-aia nu m-am speriat. Sau poate pentru că eram surprins de logica pe care o aveau cei din film. Logică americană, desigur.

În The Purge se spune că datorită acestei mari “sărbători”, SUA au devenit un fel de paradis. Rata șomajului e sub 1%, oamenii nu mai sunt bolnavi, numai lapte și miere. Asta pentru că în fiecare an, de Curățare sunt eliminați oamenii săraci, oamenii bolnavi și cei lipsiți de apărare. Însă nu se ia în calcul că cei bogați sunt bogați doar pentru că există unii care sunt săraci și care muncesc pe salarii mici, rămânând astfel săraci. Deci dacă-i elimini, nu mai are cine face munca de jos și automat lucrurile nu mai sunt așa de roze. Dar mă rog, e doar un film, nu trebuie să fie logic, nu?

M-a amuzat teribil că în tot filmul, există un singur personaj negru (afro-american, sau cum vreți voi să-i ziceți, el tot negru e). Și după ce că e el singura pată de culoare din tot peisajul ăsta ideal cu SUA moderne și perfecte, mai are și un rol de victimă.

Nu o să vă zic ce se întâmplă, să vă las să-l vedeți, vă spun însă să fiți atenți cum TOATE personajele bune trag perfect cu pistolul. Poate ăsta e viitorul, de când te naști știi să tragi cu pistolul. Mai e până în 2022, se poate întâmpla.

Mă opresc aici că altfel o să fie articolul meu mai lung decât filmul.

The Purge poate fi văzut în cinematografe începând de vineri, 28 iunie, fiind distribuit de Ro Image.

Vizionare plăcută! :)

2 Responses to “Cinefil – The Purge”

    • Raluca says:

      Recenzia ta coincide si cu impresia mea. Imprevizibilitate -zero, scenariu -zero scenografie-zero, conturare personaje-zero, Mesajul filmului ar fi cam asa : hai sa-i lasam pe oameni sa faca absolut cate nebuneli vor in 12 ore(precum elevii in recreatia mare), se racoresc si apoi in timpul anului criminalistii stau linistiti si per total vom avea o societate mai buna. Low budget movie : nu are lumini, nu are muzica , o singura locatie. Pana si in piesele de teatru avem mai multe locatii decat in filmul asta. Personajele negative si-au scos din debara costumele prafuite de Halloween si in loc sa strige “trick or treat”, striga ” come out, you fucking garbage, so that I can kill you”.

    • De pe alte meleaguri cinefile (12) | Movie Zone says:

      […] ca similaritatile exista si nu suprapun idei comune pentru o reactie satisfacatoare.” iar Andrei : “M-a amuzat teribil că în tot filmul, există un singur personaj negru (afro-american, […]

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *