Cinefil – The theory of everything

No Comments

The theory of everythingAm mers să văd filmul în cinema, când s-a lansat și în România, cu ajutorul lui Andrei, căruia îi mulțumesc. El mi-a cedat locul lui la film, când am aterizat prin București săptămâna trecută.

Filmul îl văzusem încă de când s-a lansat în străinătate, însă tare mi-a făcut plăcere să-l revăd într-un cinematograf din România. Parcă se creează o altă stare.

The Theory of Everything m-a impresionat în adevăratul sens al cuvântului, căci The Theory of Everything nu este doar un film biografic, ci este și un film motivațional. Povestea lui Stephen Hawking ne ajută să reflectăm asupra propriei noastre povești și să ne dăm seama că noi, aceia care nu suferim de scleroză laterală amiotrofică, putem să facem ceva mai mult cu viața noastră. Putem să luptăm pentru ea alături de cei dragi nouă. Și putem să evoluăm fără să fim nevoiți să ne chinuim, ori să-i chinuim pe alții. The Theory of Everything este un film despre voință și despre puterea de a merge mereu înainte.

Desigur,  nu doar voința, motivația și biografia lui Stephen Hawking sunt mesajele principale ale filmului, ci și iubirea nemărginită a primei soții a lui Stephen Hawking, Jane Wilde. Se spune că în spatele fiecărui bărbat trimfător, există o femeie puternică. În cazul de față este adevărat, căci în spatele lui Stephen Hawking și a răzbirii în lupta cu moartea, a stat mereu Jane Wilde. Ea a fost cea care l-a susținut necondiționat în această luptă și l-a ajutat să reușească și pe plan profesional. Cum a făcut asta, nu puteți afla decât dacă vă veți duce să vedeți și voi filmul la cinema.

Iar dacă povestea nu este un motiv pentru a vă convinge să vizionați acest film, dat fiind daptul că vorbim despre biografia unui om de știință aflat încă în viață, cu siguranță interpretarea actorului Eddie Redmayne în rolul lui Stephen Hawking, vă va convinge. Sunt aproape ca două picături de apă. Iar felul cum Eddie Redmayne joacă rolul unui bolnav de ALS în cele mai mici detalii, fapt pentru care a și câștigat premiul Oscar, este cu siguranță un motiv.

Dacă ar fi să-mi dau cu părerea asupra punctelor slabe ale filmului, consider că are doar unul. Și asta nu neapărat din punctul meu de vedere, ci din punctul de vedere al majorității. Mulți sunt de-a dreptul dezamăgiți de faptul că filmul este despre biografia unui om aflat încă în viață. De ce, nu prea pot înțelege. Că viața îi este prezentată într-un film acum, sau peste 50 de ani, nu mi se pare că ar schimba cu ceva.  Poate doar că peste 50 de ani ar fi interpretată de alții, pe când acum a fost preluată direct de la sursă: de la Jane și Stephen Hawking, filmul fiind chiar ecranizarea cărții lui Jane.

Vă recomand să vedeți filmul The Theory of Everything – Teoria întregului și să vă faceți singuri singurei o părere asupra lui. Tot ceea ce vă pot spune este că veți găsi cel puțin un motiv, după vizionare, pentru care să nu regretați timpul și banii investiți în film.

Articol scris de Daniela Bojincă – Pishky, autoarea blogului danielabojinca.ro.

Categories: Cinefil Din alte turme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *