Cinefil – “Turbo”

2 August , 2013 Andrei Ciobanu Cinefil

Turbo - PosterSăptămâna aceasta avem o nouă animație. Poate nu la fel de amuzantă precum Despicable me 2, dar foarte educativvă. Este vorba de Turbo, un film de la Dreamworks despre visul unui melc.

Și chiar dacă sună a întrebare retorică, sau cel puțin întrebare de de clasa a 2a, care credeți că poate fi dorința unui melc? Dacă ați spus: să fie rapid, ați răspuns corect. Dacă nu, înseamnă că ceva nu e în regulă (cu melcul, bineînțeles).

Când un melc beneficiază de șansa unică de a fi rapid, orice vis devine posibil, chiar și acela de a participa la cursele de mașini de la Indianapolis (Indi 500). Un vis mare, pentru o creatură mică.

Citeam acum câteva săptămâni o replică motivațională care spunea așa:

You got a dream… You gotta protect it. People can’t do somethin’ themselves, they wanna tell you you can’t do it. If you want somethin’, go get it. Period.

Traducere aici (Traducere agramată oferită de Google).

De ce am pus citatul? Pentru că exact așa văd eu filmul, ca pe ceva motivațional. O animație optimistă, adresată publicului tânăr, însă plină de substraturi și de actori pentru oameni mari, Turbo îi are în prim plan, în premieră în roluri de moluște pe Michelle Rodriguez și Samuel L. Jackson. A, da… și Ryan Reynolds (care e la cea de-a doua animație pe anul acesta, după The Croods).

Turbo nu este animația obișnuită în care râzi de fiecare scenă care se întâmplă în film. E amuzant, are un umor discret, însă este în principal educațional și motivațional, având două exemple de personaje care-și urmăresc visurile, indiferent de părerile apropiaților. Fapt demn de admirație. E un fel de parabolă pusă într-o animație 3D, dacă vreți. Ce-i drept, accentul se pune pe poveste, nu pe efecte.

Așa că, dacă vă plac poveștile, parabolele, chestiile educative, sau doar veți un film, vă invit să vedeți Turbo, de astăzi în cinematografe.

Vizionare plăcută!

P.S.: Nu cred că melcul era făcut din gumă Turbo.

2 Responses to “Cinefil – “Turbo””

    • Recomandari cinefile de weekend says:

      […] O recomandare TURBO de pe blogul lui Andrei. Da, foarte bun film. E si educativ, e si amuzant (are niste faze realmente tari). Recomand cu […]

    • Premierele săptămânii în România (2 – 8 august 2013) « says:

      […] încât să merita o vizită la cinema. Câteva dintre păreri se găsesc pe anzhelamovies, andreiciobanu.eu și […]

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *