Cinefil – Vi är bäst! / We are the best – TIFF

20 June , 2014 Vlad Trif Cinefil

Suntem cele mai tari! (Vi är bäst! / We are the best !)

Niște puștoaice din Stockholmul de la începutul anilor 80`, trec peste barierele sociale și prejudecățile celor din jur. Își poartă cauza cu mândrie și se decid să întemeieze o trupă punk, fără mare talent și susținere chiar în epoca care purta curentul „punk is dead”.

Debutul filmului prezintă personajele principale Bobo și Klara două copile diferite de ceilalți, tot mai satule de viața anostă și modelate de cultura punk. Bobo era crescută de o mamă singură și neglijentă iar prietena ei făcea parte dintr-o familie numeroasă în care mereu existau certuri. După ce pun în aplicare planul lor de a forma o trupă descoperă că nu au mare talent pentru instrumente, o cooptează pe Hedvig alături. Care nu numai că știa să cânte bine la chitară, deținea una. Fetița blondă cu chip angelic era crescută într-o familie credincioasă, nu avea prieteni, dar se pare ca niciodată nu e târziu să își facă. Noua prietenie și faptul că își taie părul precum colegele de trupă nu atrage multă simpatie din partea mamei conservatoare dar lucrurile merg înainte și prietenia lor evoluează.

Stephanie Zacharek de la The Village Voice Movies scrie în felul următor: „Îți aduci aminte când ai vrut să arăți cool dar aveai mai puțin decât nici un ban pentru haine? Eroii din „Suntem cei mai tari” rezolvă această problemă admirabil prin ținutele lor de punkeri, în general cu ciorapii vărgați, tricoul atârnând, eșarfele keffiyeh și atitudinea. Ei nu știu ce este o coardă de chitară, dar de ce să lase asta sa îi oprească?”

Fetele sunt caracterizte de frezele mohawk, de experimentele stângace cu alcool, de rivalităle inutile, de certurile cu părinții stânjenitori… acțiunea gravitează în jurul acestor adoleșcente, asupra prieteniei lor și asupra felul în care trec peste anxietatea vârstei prin puterea punk rock.

Obraznic și dulce, We are the Best, surprinde perfect țelul din adoleșcență, așteptarea unui moment în care să intervină cu dorința de a face ceva care să marcheze lumea cumva chiar și  în felul tău insignifiant. Filmul te face să pleci cu o imagine pozitivă în care parcă și eu rememorez lucruri plăcute după ce am văzut faptele lor.

Metacritic.com oferă un metascore de 8.7, bazat pe 27 de critici și un rating de 7.9 bazat pe 11 rating-uri. Rottentomatoes.com au pentru acest fil un tomatometru de 96% cu o audiență de 79 %.

Regia este semnată de Lukas Moodysson, șcenariul de același Moodysson ajutat de soția sa Coco Moodysson. Rolurile principale sunt interpretate de: Mira Barkhammar, Mira Grosin și Liv LeMoyne, alături de: Johan Liljemark, Mattias Wiberg și David Dencik.

Filmul este inspirat din benzile desenate ale soției regizorului, iar criticii de film îl cataloghează ca o reușită îndrazneață, o realizare care se detașează de munca recentă a domnului Moodysson.

Cele trei actrițe din rolurile principale își fac debutul pe marile ecrane. Se pare că au nimerit bine cu această producție care poate avea un impact pozitiv printre tineri, dar și cei mai mari se pot regăsi în ambițioasele personaje.

„Nu trebuie să îți placă punk-rock că să te îndrăgostești de „We Are the Best”, dacă apare un film mai vesel în 2014, este întradevăr un film bun”.  – Alonso Duralde, The Wrap, covering Hollywood.

Cam aceasta a fost ultima mea vizionare la TIFF, cred că anul viitor trebuie să îmi fac mai mult timp pentru proiecții, ceea ce vă recomand și vouă.

Reporter special – Vlad TrIFF


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *