Era hibrid

2 November , 2013 Andrei Ciobanu Superblog

toyota yaris hibridÎn ultimii, în principal din cauza crizei economice, dar și din considerente de mediu, numărul de autoturisme cu sistem hibrid de propulsie a crescut.

Dacă pe vremuri aveai de ales doar între motoarele termice clasice, acum motoarele electrice au început să câștige teren. Era și normal, având de partea lor toate avantajele. O mașină hibrid este mai silențioasă decât una cu motor pe benzină și are un cuplu și un consum mai mic decât una pe motorină. Singurul minus major ar fi cel legat de preț.

Toyota a ținut pasul cu timpurile, aducând pe piața auto modele noi, precum Yaris Hibrid, Auris Hibrid și chiar Auris Touring Sports Hibrid, pentru a acompania modelul eco care deja a făcut istorie: Prius. Chiar dacă noile modele arată ca variantele cu motorizări standard, aparențele înșeală și de această dată, micuțele autoturisme fiind capabile să vă inducă impresia că plutiți, nu că sunteți la volanul unei mașini. Noroc cu gropile de pe drumurile românești că aduc șoferii la realitate.

Avantajul când ai o astfel de mașină, care este foarte economică, este că te poți plimba în voie. Poți face excursii lungi, prin toată Europa, fără a fi nevoie să oprești la fiecare benzinărie. Vă dați seama cum ar fi să faci un tur al Europei și să dai pe carburant cât ai fi dat pe un tur al României într-un SUV? Mie mi-ar plăcea enorm. Și se și potrivește cu vremurile grele în care ne aflăm, când lumea nu mai are așa de mulți bani de dat pe carburant.

Am trecut săptămânile trecute pe lângă un model hibrid și nu mi-a venit să cred cât e de silențios. Se auzea doar motorașul de la servodirecție. Asta numesc eu transport liniștit. E drept că din când în când simți dorul unui motor care să sune sportiv, măcar pentru a avea impresia de mișcare în traficul din capitală, însă aș renunța la sunet pentru un moment de liniște. Un moment în care să am senzația că plutesc.

 

Articol participant la SuperBlog 2013.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *