Lego – jocul etern

26 March , 2014 Andrei Ciobanu

Lego - cutieLumea e într-o continuă schimbare. Însă de-a lungul anilor, lucrurile care sunt aproape de perfecțiune supraviețuiesc trecerii de neoprit a vremii. Exemplul pe care vreau să-l detaliez este unul pe cât de pueril, pe atât de bun. Lego.

Chiar dacă piesele celebrului joc ne-au trecut tuturor prin mână, foarte puțini știu că acest joc dăinuie din anul 1949, iar în 2013 producția s-a produs bucățica cu numărul 560 de miliarde. Ținând cont că populația Terrei este în prezent de 7.1 miliarde de locuitori, asta ar însemna în teorie că fiecare om are cam 79 de bucăți de lego. E doar o statistică adhoc, irelevantă având în vedere că există țări precum cele din Africa în care lumea are lucruri mai importante de făcut decât să se joace, cum ar fi să caute hrană.

Puține jocuri pentru copii au rezistat trecerii timpului precum micuțele bucățele inter-blocabile. Chiar dacă lumea a evoluat, implicit jucăriile, copiii din zilele noastre orientându-se mai mult către tehnologie, jocuri pe calculator, console sau telefoane mobile, Lego a încercat să țină pasul. Astfel, brandul a creat filme și chiar jocuri pe calculator.

Nu s-a renunțat însă la ideea de bază care a fost și ea extinsă cu diferite personaje și modele de clădiri. Au apărut , în care cei mici își pot construi adevărate orașe, după cum le dictează imaginația. Pentru că asta-i frumusețea jocului, nu ești limitat decât de numărul de piese și de propria imaginație. Nu ești constrâns de ceva prestabilit cum se întâmplă în cazul tehnologiei, unde un programator ia în calcul câteva variabile și-ți stabilește un traseu doar lăsând iluzia de libertate în joc.

În cazul jucăriilor adevărate, offline, asta era partea frumoasă, copilul își folosea imaginația. De acea producția de a ajuns la aceste cifre astronomice, greu de depășit de alte jucării. Libertatea de creație și simplitatea, acestea au fost cele două ingrediente ale succesului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *