Primul apel cu un telefon mobil – acum 40 ani

No Comments

Primul telefon mobil - Motorola DynaTACAm alat întâmplător chestia asta cu primul apel de pe un telefon mobil și mi s-a părut interesantă.

Având în vedere că au trecut 40 de ani de atunci aș spune că intră chiar la cultură generală, la istorie recentă. Plus că e drăguț să vezi cât s-a schimbat telefonul mobil. Să te-apuce nostalgia, așa.

Acu’ fix 40 ani, pe 3 aprilie ’73, un nene, pe numele lui Martin Cooper, care era manager la Motorola, efectua primul apel de pe un telefon mobil, inventat chiar de echipa pe care o conducea (că d-aia era manager, să conducă echipe și să dea telefoane).

Nu mulți știu că primul telefon mobil (cu adevărat portabil, că mai erau aparate de le cărai cu geamantanu’) a fost un Motorola DynaTAC (prescurtare de la Dynamic Adaptive Total Area Coverage) și a fost lansat pe piață, pentru publicul larg, 10 ani mai târziu, în 1983. Avea o autonomie a bateriei ( nu a ținutului secuiesc)  de 30 de minute în convorbire și 8 ore în așteptare (aproape cât un iPhone). Oricum la vremea aia dacă vorbeai 30 de minute la telefonul mobil îți vindeai un rinichi. Că nu erau minute gârlă, ca acu’. Pe vremea aceea era timpul mai scump.

Ca să îți faci o idee de exclusivitatea pe care-o oferea un astfel  de aparat, îți spun că prețul unui astfel de telefon mobil era de 3.995$ (echivalentul actual a 9.209$) . Și nu-l găseai mai ieftin la băieți. Și nici nu-l vindeau operatorii la promoție, cu abonament pe 2 ani.

Culmea e că nici n-avea procesor cu opt nuclee ca Samsung Galaxy S 4. Era un amărât de telefon, cu un mic display LED (și când zic mic, vreau să spun foarte mic, că nu risipeau ei orzul pe gâște, ca acum), o memorie de 30 de numere  și multe butoane. Și când zic multe butoane, nu mă refer la tastatură qwerty. Avea tradiționalele taste numerice (12 bucăți) + încă 9 taste pentru diverse funcții, neavând un meniu.

Modelul avea 790 de grame,  și o lungime de 25 cm fără antena. Era pe vremea în care conta mai mult aspectul practic decât cel estetic.  Cu toate că nu era foarte practic să dai o căruță de bani pe produse de abia apărute (nici acum nu e).

Și totuși s-au vândut. Chiar multe. Chiar la nivel global. Și de asta a căpătat telefonul mobil amploarea pe care o are și a ajuns să fie dezvoltat în toate modelele care există azi.

Așa că, data viitoare când vrei să-ți cumperi cel mai scump telefon, gândește-te că tot e mai ieftin ca un amărât de Motorola DynaTAC (asta ar trebui să-ți taie elanul.

One Response to “Primul apel cu un telefon mobil – acum 40 ani”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *