Teatru – Oscar și Tanti Roz – Teatrul Bulandra

Oscar si tanti roz posterDuminică seara, pe ploaia apocaliptică ce a transformat Micul Paris în Mica Veneție, am fost la Oscar și Tanti Roz, la Teatrul Bulandra.

În urmă cu ceva timp, oița Ema mi-a dat să citesc opera lui Eric-Emmanuel Schmitt, carte pe baza căreia a fost realizat spectacolul care-i și poartă numele, Oscar și Tanti Roz. Drama micuțului Oscar, un băiețel de 10 ani bolnav de cancer în fază terminală este frumos descrisă într-o manieră optimistă de autorul danez, reușind să evidențieze relația specială pe care micuțul o dezvoltă cu asistenta sa, Tanti Roz.  Pentru că mi-a plăcut foarte mult cartea am decis să văd și punerea în scenă.

Oscar și Tanti Roz, în regia lui Chris Simion, se joacă pe scena teatrului Bulandra cu o distribuție restrânsă, formată din 4 actori, doar pentru rolurile principale din piesă: Oscar (Marius Manole), Tanti Roz (Oana Pellea), Bacon (Cristina Casian) și Peggy  Blue (Antoaneta Cojocaru). O idee bună pentru a nu încărca publicul cu personaje episodice și pentru a menține atenția asupra dramei băiatului.  De asemenea, povestea  este adaptată pentru a elimina din scenele foarte dramatice și a da un aer cât mai “roz” spectacolului.

Decorul este frumos creat, reușind să transforme personajele în mici copii într-un spital mare și înfricoșător în care “lumea nu merge să se facă bine, ci să moară. Muzica ambientală este aleasă pentru a menține publicul într-un suspans trist, asociat dramei poveștii. Pe scenă,  Tanti Roz reușește să-l binedispună pe micuțul Oscar și să-l facă să îndure cu curaj suferința și chiar frica de moarte. Umorul prezent în carte este mult amplificat pe scenă, reușind să facă din această dramă o semi-comedie bazată pe tragedia micuțului.

Spectacolul durează aproximativ două ore și jumătate, semn că s-a încercat urmărirea cât mai fidelă a cărții lui E.E. Schmitt. Probabil din acest motiv a ieșit atât de bine.  Am fost surprins că dintr-o cărticică atât de subțire se poate face un spectacol atât de mare. Felicitări regizoarei și echipei, au făcut o treabă extraordinară.

Programul Teatrului Bulandra poate fi găsit aici, iar dacă vreți cartea mă puteți contacta și v-o împrumut. Alte păreri despre piesă puteți găsi la Raluca, Emil și Ileana.

Vizionare plăcută!

oscar și tanti roz

One response to “Teatru – Oscar și Tanti Roz – Teatrul Bulandra”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *