Accident aviatic – mult fum, fara foc

24 January , 2014 Andrei Ciobanu Uncategorized

Luni a avut loc un accident aviatic. Dacă nu ați trait într-o peșteră  în ultima săptămână, nu aveați cum să nu auziți de el.

Cum știrile fac din țânțar armăsar, accidentul a devenit ditamai catastrofa aviatică. Nu am înțeles exact pe ce criteriu se schimbă această clasare doar că din punctul meu de vedere totul e mediatizat mai mult decât trebuie. Și devine obositor, aiurea.

Ok, e o tragedie. Au murit 2 persoane (identitățile lor contează mai puțin), dar au supraviețuit 5. Știu accidente rutiere cu mai multe victime care nu au beneficiat de atâta atenție. Mi se pare foarte aiurea faptul că dacă este implicată o persoană care e cât de cât cunoscută, parcă se schimbă complet datele problemei. O săptămână numai despre asta se vorbește la televizor, ziarele au și ele tiraj mai mare pe tema asta și  brusc pare că tot poporul e afectat.

Și apar tot felul de ipoteze și se caută vinovați, demisionează miniștri, secretari de stat, șefi de structuri. Chiar era nevoie să moară două persoane ca cineva să observe că sistemul e prost făcut și funcționează precum un ceas elvețian făcut în anii 1700 și uitat pe fundul oceanului în ultima sută de ani? De ce când moare lumea pe străzi sau prin munți în timpul alpinismului nu vedem demisii și mii de știri pe tema asta?

O chestie care mi se pare ciudată și de care n-am auzit discutându-se e procedura de urgență în astfel de cazuri de situații. Aici mă refer la echipajul avionului. Nu aveau rachete de semnalizare, ceva? Bun, era ceață, dar autoritățile salvatoare dispun de elicopter și se pot ridica deasupra ei. Asta în cazul în care din toate cele 7 telefoane care erau la bord nu a putut fi localizat niciunul, cu sau fără mandat. Dacă  pasagerul respectiv nu suna la 112, autoritățile nu se auto-sesizau că un aparat de zbor a dispărut de pe radar? Nu se monitorizează în permanență spațiul aerian?

Partea cu defectele avionului  este o altă încercare de a face valuri unde marea ar fi trebuit să fie deja agitată. Presa a aflat că avionul respectiv nu era bun de zbor însă autoritățile competente nu știau? Sau nu există cineva căruia să-i pese dacă eu mâine iau un motor de MIG și-l pun la o sanie? Mă cam îndoiesc că e așa, în special cu legea cea nouă, cu iz comic, care interzice folosirea de drone (aparate de zbor fără ocupant uman) fără autorizație. Adică mie îmi trebuie pentru o jucărică d-asta autorizații, RCA și ce mai vor ei, dar Adrian Iovan a putut pilota un avion cu o stare tehnică precară? De ce?

În ce țară civilizată își dă demisia un ministru înainte să elibereze posturile în care nu s-a făcut treabă? Sau toată treaba asta cu salvatul oamenilor din munți se coordonează personal de ocupantul acelui scaun? E un fel de ministru jucător care se ocupă personal de treabă, restul de angajați din subordinea sa făcând doar treburi birocratice? Nu zic că îmi plăcea mie de Radu Stroe, dar nu văd nimic rezolvat prin faptul că el a demisionat. E ca și cum ar spune că nu se poate face nimic și că nu suportă să mai vadă așa ceva.

Am scris acest articol pentru că am observat că deja vorbește lumea prin tramvai despre acest accident aviatic. S-a ajuns la acel nivel în care toată lumea e interesată și preocupată de aviație și de localizări prin GPS și triangulare GSM. Am cunoștințe care au început să testeze aplicații care trimit coordonatele de pe smartphone, “în caz că se întâmplă asta”. De parcă avioanele cad în fiecare zi…

2 Responses to “Accident aviatic – mult fum, fara foc”

Vorbeste acum sau taci pe vecie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *