Cinefil – 12 ani de sclavie

No Comments

12 ani de sclavie - posterInițial am crezut că va fi încă un film plictisitor,cu și despre negri. Dar am auzit că lui Emil i-a plăcut, apoi am văzut și o reclamă pe ProTv (când treceam întâmplător pe lângă un televizor pornit), așa că am decis să văd ce-a făcut negrul respectiv în cei „12 ani de sclavie”(12 years a slave).

L-am văzut. Și mi-a plăcut. Nu sunt eu foarte empatic de felul meu, însă acest film chiar are o poveste tristă. Pe scurt, un negru liber este răpit și vândut ca sclav pe vremurile când Statele Unite erau împărțite în Nord și Sud. Apoi, timp de două ore publicul retrăiește momentele prin care a trecut Solomon (respectivul negru).

E adevărat că unele scene au un nivel de cruzime ridicat însă consider că această reprezentare prezintă doar o mică parte din violențele care aveau parte în realitate și că doar prin aceste imagini publicul poate conștientiza prin ce au trecut oamenii (indiferent de culoarea pielii) în acele vremuri.

Să trăiești 12 ani de sclavie trebuie să fie îngrozitor. Mai ales când nu erai pregătit pentru asta. Imaginați-vă cum ar fi, de mâine să nu mai aveți libertatea (și nu mă refer la ziarul acela cu titluri de doi lei pe care nu-l cumpără nimeni). De mâine să nu mai puteți intra pe net să-mi citiți mie articolele. Cum ar fi?

Revenind la film, “12 ani de sclavie” se zvonește a fi unul din favoritele pentru Oscar în 2014. Chiwetel Ejiofor (American Gangster) îl interpretează pe Solomon atât de bine încât există momente în care filmul (bazat pe o poveste reală) tinde să pară un documentar filmat în acea perioadă.  12 ani de sclavie transpuși în 2 ore de cinematografie de calitate.

Filmul rulează deja în cinematografe de ceva vreme, așa că vă invit să-l vedeți.

Vizionare plăcută!

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *