Cinefil – As above, so below

9 September , 2014 Andrei Ciobanu Cinefil

As above, so below / precum in iad, asa si pe pamantCând te gândești la Paris, te gândești automat la romantism, orașul dragostei și al luminilor. Însă orice pădure are uscăciuni și întotdeauna există și o parte nevăzută. As above, so below ne prezintă latura întunecată a capitalei franceze, purtându-ne într-o plimbare prin catacombe.

Catacombele din Paris reprezintă cea mai mare criptă din Europa, fiind locul unde Consiliul de stat a mutat în 1785 Cimitirul celor Nevinovați (cimetière des Innocents). Pereții sunt ornați cu osemintele celor aproximativ 7 milioane de parizieni decedați în perioada în care catacobele erau folosite pe post de criptă, nu de muzeu. Acum au devenit un obiectiv turistic la 20 de metri adâncime, cu o suprafață totală de 11 000 mp al cărui tur durează 45 de minute, într-o atmosferă cu o temperatură de 14*C.

Eh, revenind la film, As above, so below e un film pseudo-documentar concentrat pe expediția tinerei Scarlett (un fel de savant, cu vreo 3 facultăți și care vorbește fluent chiar și două limbi moarte). Alături de o echipă constituită ad-hoc, pornind de la o descoperire făcută prin subteranul deșertului, ea pornește în căutarea Pietrei Filosofale.

Spuneam că e un pseudo-documentar pentru că nu e filmat în mod artistic ci mai mult în mod liber, cum ar fi dacă fiecare membru al echipei ar avea o cameră montată pe el. Cam greu de înțeles de ce ai monta 5 camere pe oameni care pornesc într-o expediție subterană, dar poate nu gândesc eu ca un explorator. E drept, se creează o oarece senzație de prezență în film, dar eu sunt mai conservator și vreau să privesc din lateral, cu detașare.

As above, so below e declarat ca fiind un horror – thriller, motiv pentru care titlul a fost tradus în România: Precum în iad, așa și pe Pământ. Scenele de groază sunt însă destul de limitate la număr și apar destul de târziu în poveste.

Ce mi s-a părut de-a dreptul ciudat a fost prezența pianului cu o clapă lipsă. De ce? Pentru că părea a fi același pian ca în Deliver us from Evil, un alt horror văzut în urmă cu câteva săptămâni. Încep să cred că pianul este un fel de personaj de groază…

Dacă vreți să vedeți dacă pe voi vă sperie sau doar să vă faceți o idee despre Catacombele pariziene, puteți merge la cinematografele partenere RoImage începând de vineri, 12 septembrie.

Vizionare plăcută!

Ben FeldmanEdwin HodgeFrançois CivilJohn Erick DowdleMarion LambertPerdita Weeks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *