Cinefil – Boyhood

3 February , 2015 Andrei Ciobanu Cinefil

BoyhoodBoyhood / 12 ani de copilărie, un film premiat deja cu 3 Globuri de aur, pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cea mai bună actriță în rol secundar, își face apariția în cinematografele din România din 6 februarie.

Cu 6 nominalizări la premiile Oscar și cu ideea inovativă de a fillma un personaj pe parcursul a 12 ani de viață, mai exact cei doisprezece ani de când Mason (Ellar Coltrane) s-a înscris în clasa I (acolo n-aveau clasa 0) și până la plecarea lui la facultate, urmărind evoluția fizică și emoțională a acelorași actori.

Pelicula, care se îndinde pe durata a două ore și 45 de minute se concentrează mai mult pe trăirile celor patru membri ai familiei, neavând o acțiune plină de suspans care să țină spectatorul cu sufletul la gură. Famila lui Mason, formată din cei doi părinți divorțați și sora sa Samantha (interpretată chiar de fiica regizorului – Lorelei Linklater) îl face pe acesta să treacă prin momente dificile, semnificative pentru un copil.

Ambițiosul proiect al regizorului Richard Linklater a fost încă de la bun început gândit să dureze atât de mult, acesta stabilind cu Ethan Hawke (The Purge) ca, în cazul în care el moare în timpul filmărilor, regia să fie preluată de Ethan care interpretează în film rolul tatălui lui Mason. Ideea de bază a lui Linklater, pentru acestă peliculă ale cărei filmări au durat 45 de zile din cele 4000 pe parcursul cărora se desfășoară acțiunea, a fost aceea de se întâlni cu actorii din distribuție pentru a face scurt metraje de câte 10-15 minute pe care ulterior să le unească în ceea ce avea să devină Boyhood.

Pentru o notă crescută de autenticitate a poveștii, acțiunea se desfășoară în Texas, statul natal al lui Ellar Coltrane, iar coloana sonoră este adaptată fix perioadei în care s-au făcut filmările.

Un alt aspect care mi s-a părut interesant a fost acela că filmul nu avea un nume la început, iar apoi s-a hotărât ca acesta să se numească 12 ani. Însă, pentru a evita confuziile cu 12 Ani de Sclavie, regizorul a decis să-i schimbe din nou numele în Boyhood. 

Vizionare plăcută!

Boyhood este distribuit în România de RoImage.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *