Cinefil – Dacă aș rămâne

11 September , 2014 Vlad Trif Cinefil

Dacă aș rămâneDacă aș rămîne / If I Stay

Inspirat din romanul „If I Stay” al lui Gayle Forman din 2009, filmul ecranizează pertinent o operă de succes. Un film care te face să râzi, să plângi și să te întrebi asupra importanței familiei sau a apropiaților.

Coarda sensibilă se poate atinge prin intensitatea emoțiilor și trăirile copilei din centrul acțiunii. Personajul nostru, Mia esto o violoncelistă înzestrată cu un talent aparte pentru vârsta de 17 ani. Are o familie deschisă care o susține şi un iubit popular, Adam. Ea trebuie să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard, astfel să continue cu vocația cu care a fost hărăzită sau dacă va rămâne în Oregon alături cei dragi care o înconjoară. Între timp lucrurile iau o turnură bruscă care poate schimba totul fără să își dea seama. Avem de urmărit o bătălie dusă între destin și voință. Vedem pe parcurs descrierea unor oameni minunați, gustul adolescenței și pasiunea pentru muzică.

În rolurile principale îi găsim pe Chloe Grace Moretz, Jamie Blackley, Lauren Lee Smith, Mireille Enos, Stacy Keach, Joshua Leonard. „Daca aș rămîne” este în regia lui R. J. Cutler iar șcenariul este realizat de: Shauna Cross.

IMDb oferă un rating de 7.1,  rottentomatoes un tomatometru de 38 % cu o audiență de 69 % iar metacritic un metascore de 47 cu un user score de 4.6.

Pot spune că au fost cam severi cu producția lui R.J. Cutler, deoarece am surprins niște imagini foarte bine realizate, cadrele temporale erau bine adaptate acțiunii iar personajele pareau a fi la posturi mai ales că era vorba de o dramă unde greșelile devin evidente foarte ușor.

Performanța lui Chloe Grace Moretz (Mia) și chimia ușoară cu care comunică cu Jamie Blackley (Adam), ajută la construirea unei povești sentimentale(foarte populară și captivantă ce-i drept) care devine ciudată cu trecerea timpului. – Christy Lemire, rogerebert.com

În recenzia pentru The New York Times, A.O. Scott laudă deasemenea  performanțele Chloe Grace Moretz în rolul principal și adaugă faptul că: „muzica reprezintă cel mai important lucru din film iar repertoriul clasic al violoncelului dă cea mai bună culoare  acțiunii.

Filmele despre drame și dragostea adolescentină sunt greu de făcut, iar dacă nu merg pot deveni siropoase și insurportabile. Făcute corect observăm ceva draguț și pregnant la ele. În timp ce mă gândesc „Daca aș rămîne” a avut partea lui de muncă pentru a pune lucrurile pe roate, descoperim puterea cumulativă cu care impresionează și ceva special în detalii cu care te ține mereu captivat. Astfel își merită locul în a doua categorie enumerată. Drew McWeeny – hitfix.com

Filmul are premiera în România pe 12 septembrie și este ditribuit de Forum Film. Dacă ești o persoană sensibilă sau vrei să mergi cu jumătatea să vezi ceva emoționant recomand cu bucurie.

Vizionare Plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *