Tehnici plastice distractive pentru copii

10 September , 2014 Andrei Ciobanu Diverse

Tehnicile de pictura pentru copii variaza de la cele mai simple la tehnici un pic mai complicate cu ajutorul carora se pot crea adevarate opere de arta.  Folosind diverse materiale cum ar fi tempera, acuarele, materiale textile imprimate, hartii colorate sau creponate copiii isi pot dezvolta continuu imaginatia si creativitatea. Folosirea tehnicilor de lucru trebuie sa fie organizata sub forma unor exercitii de joaca ce au la baza metoda de a invata prin descoperire.

Iata cateva tehnici plastice de care se pot bucura copiii de orice varsta:

  1. Tehnica culorilor umede – culoarea se dizolva si se fluidizeaza foarte usor in apa. La inceput suprafata de hartie se poate umezi cu apa si astfel se vor obtine noi amestecuri de culori. Pentru aceasta tehnica sunt recomandate culorile in acuarele deoarece acestea confera luminozitate si transparenta.
  2. Pictura pe sticla – aceasta este cea mai simpla metoda de infrumusetare a unui obiect din sticla. Cu putina imaginatie si indemanare puteti oferi un aspect deosebit unui simplu obiect. Pentru inceput este nevoie de  realizarea schitei pe hartie dupa care se transpune pe spatele sticlei si se traseaza detaliile cu culoare neagra. Dupa ce se usuca se trece la colorarea suprafetei in tempera sau folosind culori in ulei.
  3. Pictura murala – aceasta contribuie la infrumusetarea si transformarea unui spatiu. Prin aceasta tehnica se pot transforma zonele care nu reprezinta relevanta artistica creand o noua dinamica a spatiului interior, completand astfel arhitectonica acestuia. La aceasta pot participa toti copiii si se poate realiza atat pe peretii unei incaperi cat si pe o panza sau o coala mare.
  4. Dactilopictura – aceasta tehnica este folosita cel mai des de catre copiii mici fiind cel potrivit mod de a-si exprima imaginatia. Pe langa faptul ca realizarea este foarte simpla si ofera libertate maxima, este un mod foarte distractiv de petrecere a timpului ce va tine ocupat orice copil.
  5. Realizarea unei picturi folosind sfoara – este foarte simplu de realizat tablouri folosind aceasta tehnica, este nevoie doar de culori, hartie si o simpla sfoara subtire. Se inmoaie sfoara in culoare dupa care se aseaza pe hartie, se pliaza hartia si se trage sfoara.
  6. Tehnica buretelui – pentru obtinerea unor efecte speciale si cat mai aproape de                 realitate va recomandam sa folositi tehnica buretelui.  Pentru aceasta trebuie doar sa umeziti buretele in apa, dupa care se introduce in culoare si se aplica prin miscari usoare pe suprafata de pictura.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *