După ce, în urmă cu câteva luni, a omorât toate personajele din Sabotage, regizorul David Ayer revine cu o nouă peliculă în care gloanțele zboară peste tot și moartea este laitmotivul central. Fury / Furia: Eroi anonimi, căci acesta e filmul la care mă refer, a fost deja mediatizat în presa străină ca fiind cel mai bun film de război din ultimii 30 ani (Pete Hammond, Deadline Hollywood).
Acțiunea se petrece în Germania, în timpul celui de-al doilea război mondial, iar protagoniștii sunt, ca de obicei, americanii. De data aceasta, un echipaj de tanc face ravagii în liniile de front inamice și reușește să salveze câteva orașe până când întâmpină o banală problemă: un fel de pană la tanc.
Din distribuția de mii de oameni (majoritatea sunt naziști și devin carne de tun) fac parte Brad Pitt (care a acumulat experiență pe front în Inglorious Basterds), Shia LaBeouf (probabil s-au gândit că se pricepe la tancuri că se tot juca cu fiarele din Transformers) Logan Lerman (pentru capacitatea de supraviețuire dobândită în Noe), Michael Peña (ca să fie nemții induși în eroare de prezența unui mexican pe front) și Jon Bernthal. Ei formează echipajul din Fury și killăresc nemțălăi. Tot în rândul actorilor care merită menționați intră și românca Anamaria Marinca (4 luni, 3 săptămâni și două zile), făcând parte din puținele femei din acest film.
Filmul este unul plin de violență menită să evidențieze ororile războiului. Aproape de stilul lui Tarantino în care se exagerează cu sângele sau de Machete în care se tot taie diferite părți ale corpului, regizorul David Ayer pune foarte mare accent pe dezmembrarea organismului uman folosind muniție de război. E drept, se întâmplă foarte repede și nu se insistă mult pe scena respectivă, dar ai ocazia să vezi cum un proiectil de cap decapitează un om. Ceva ce nu vezi în fiecare zi.
Tot la capitoul efecte și muniție, că astea-s din belșug în film, m-a pus pe gânduri partea cu gloanțele luminoase. Când am văzut prima dată verde chiar credeam că au avut naziștii lasere tip Star Wars. Pe principiul “laser, frate…”, muniția germană era verde iar cea americană lăsa urme roșii. Nu știu cât de reală e partea asta și nu-mi amintesc s-o fi văzut în alt film însă mi se pare puțin exagerată. O altă scenă care mi s-a părut puțin credibilă a fost cea cu grenadele antitanc care, explodând, nu împrăștie cadavrul de lângă ele (nu spun care, să nu fie spoiler, dar veți vedea voi).
Per ansamblu, chiar dacă nu se ridică la nivelul menționat anterior, efectele și duritatea scenelor fac din Fury un film ce nu trebuie ratat. Poate fi văzut de astăzi în cinematografele partenere Freeman Entertainment.
Vizionare plăcută!
Referințe: DeadlineHollywood
4 Responses to “Cinefil – Fury”
-
-
[…] absurdul si exagerarile permise, sprijinita de un ansamblu de joc, muzica, decoruri si poveste. Andrei Ciobanu evidentiaza 2 fracturi logice din film. Una dintre ele este: Tot la capitoul efecte […]
-
-
-
[…] acțiune de Benicio del Toro (Guardians of the Galaxy),Josh Brolin (Everest) și de Jon Bernthal (Fury (2014)), pelicula nu duce lipsă de o distribuție cu nume mari din lumea hollywoodiană, actori […]
-
-
-
[…] Steve Carell (Minions), Ryan Gosling (The place beyond the pines (2012)), și Brad Pitt (Fury(2014)) într-o producție Paramount Pictures. Filmul a obținut cinci nominalizări la Academy Awards, […]
-
October 28, 2014 at 10:15 am
[…] cu nota 8.2 este una plină de acțiune unde gloanțele zboară prin aer mai ceva ca pe frontul din Fury. Doar că aici, de cele mai multe ori, își nimeresc ținta cu o precizie chirurgicală. Avem și […]