Cinefil – Hannah Arendt

28 May , 2013 Andrei Ciobanu Cinefil

Hannah Arendt - PosterIar m-am dat cu altele și am uitat să anunț un film. Și chiar unul bun. E vorba de Hannah Arendt, care rulează în cinematografe de vineri, 24 mai.

Deși filmul o are în centrul atenției pe Hannah Arendt (Barbara Sukowa),  (o gânditoare care a marcat istoria, numărându-se printre cele mai impunătoare personalități ale secolului XX)  acesta se concentrează numai pe un episod din viața acesteia, mai exact perioada procesului din Ierusalim la care aceasta participă. Un proces în care este judecat Adolf Eichman, un comandant nazist, responsabil cu deportările evreilor în lagăre. Hannah participă la proces și ajunge să-i apărarea nazistului, chiar dacă ea era de origine evreiască.

Hannah Arendt este portretul geniului care a reușit să cutremure lumea cu descoperirea sa despre “banalitatea răului”. Filmul evidențiază foarte bine contrastul dintre un personaj care gândea profund (Hannah) și un personaj care a fost incapabil să gândească (Eichman).

Filmul se concentrează mai mult pe trăirile personajelor și mai puțin pe o acțiune propriu-zisă. Însă aceste trăiri sunt transmise publicului care este transpus în acea eră, în pielea evreilor care de abia scăpaseră de teroarea nazismului.

Chiar dacă nu sunt eu un foarte mare fan al filmelor istorice, acesta mi-a plăcut. Și nu pentru că este reluată povestea asupririi evreilor, poveste care cel puțin o dată pe an primește o ecranizare, ci pentru că filmul este mai mult unul psihologic și oarecum împăciuitor, din punctul meu de vedere. Hannah realizează că nu toți naziștii erau vinovați direct, ei respectând pur și simplu ordinele primite de la superiori, neavând posibilitatea să gândească sau să comenteze acele ordine.

Hannah Arendt rulează în câteva cineatografe din București (Cinema City, Union, Elvira Popescu și NCRR) și în Cityplex din Constanța, fiind distribuit de Asociația culturală Macondo. Vă invit să-l vedeți, întrucât este un film bun, care a obținut 4 premii și 9 nominalizări.

Vizionare plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *