Cinefil – The imitation Game

30 January , 2015 Andrei Ciobanu Cinefil

Imitation Game / Jocul codurilorDe azi, 30 ianuarie, rulează pe marile ecrane filmul The Imitation Game / Jocul codurilor, această dramă biografică ce-l are în centrul poveștii pe Alan Turing și viața sa din timpul Războiului.

Pentru cei ce nu știu, Alan Turing matematicianul care în timpul celui de-al doilea Război Mondial a reușit să creeze o mașină care să decripteze comunicațiile nemților, influențând astfel soarta războiului, reducând atât durata acestuia cât și numărul de victime.

The Imitation Game își concentrează acțiunea pe cea de-a doua parte din scurta viață a lui Turing, cea care, de altfel, l-a făcut cunoscut atât pentru geniul său în domeniul matematicii (chiar și în film se menționează că la 26 de ani era cel mai bun matematician al Marii Britanii) dar și pentru munca sa premergătoare invenției computerelor.

Alan Turing este interpretat fără cusur de către Benedict Cumberbatch (Star Trek- Into Darkness), care este și nominalizat la Premiile Oscar din acest an pentru acest rol. Aceeași interpretarea i-a adus și o nominalizare la Globurile de Aur, una la premiile BAFTA și altele de la competiții mai puțin cunoscute. Niciun premiu din Germania, probabil din cauză că personajul sparge Enigma :).

Tot din distribuția de excepție ce i-a adus peluculei The imitation Game un număr de 5 nominalizări la Globurile de Aur și 8 la Premiile Oscar, mai fac parte și Matthew Goode (Stoker) și frumoasa Keira Knightley (Pirații din Caraibe) care interpretează rolul lui Joan, singura fata din echipa care a ajutat la costrucția lui Christopher și cea cu care Turing avea să se căsătorească, în ciuda faptului că era homosexual.

The Imitation Game este genul de film care îți prezintă faptele, fără a încărca povestea cu detalii nesemnificative, doar de dragul de a lungi filmul aiurea. Cu toate că există câteva neconcordanțe cu realitatea, cum ar fi culoarea părului lui Joan, sau alte mici lucruri care nu existau la vremea respectivă (le găsiți aici), povestea este una frumoasă despre inteligență și perseverență, o poveste ce nu trebuie ratată.

Vizionare plăcută!

Filmul este distribuit în România de ForumFilm.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *