Cinefil – Mortdecai

28 January , 2015 Andrei Ciobanu Cinefil

MortdecaiÎn filmul regizat de David Koepp după scenariul lui Eric Aronso, povestea picantă a aristocratului care iubește viața dusă în cele mai bune condiții este de fapt povestea lui Charlie Mortdecai din trilogia cu același nume, scrisă de  Kyril Bonfiglioli.

Cartea a fost publicată pentru prima oară în 1970 și tradusă în numeroase limbi; este cunoscută deja publicului din Franța, Spania, Italia, Germania și Japonia.

Comedia abundă în umor negru englezesc și este realizată cu o atenție până la cel mai mic detaliu. Mă refer aici la logica firului epic, la calitatea intrigilor repetate, la perfecțiunea efectelor și a editării filmului, la calitatea decorului și creării atmosferei de epocă (Londra nu mai arată de mult așa cum este filmată în Mortdecai).

Charlie Mortdecai este un aventurier, un aristocrat iritant și poate un pic tâmp, un oportunist și detectiv de ocazie, ahtiat după mâncarea bună și după femeile frumoase.

Situația financiară jenantă în care se află, cât și inconvenientele de ordin legal pe care vrea să le șteargă, îl obligă sa accepte o mare provocare. El pornește pe urmele unui tablou furat despre care se crede că ar conține un cod  bancar secret ce ascunde o mare sumă de bani, cât și aurul aurul ascuns al unui ofițer nazist. Pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, eroul se folosește de servitorul sau credincios, Jock, ce îl scapă de primejdie de fiecare dată. Joanna (Gwyneth Paltrow), frumoasa lui soție, pornește și ea în căutarea tabloului pierdut. Cu iscusința ei, Joanna dezleagă misterul tabloului și filmul se termină într-un cadru fericit.

Johnny Depp (Charlie Mortdecai în film) spune ca a fost o plăcere să joace rolul unui ‘corupt’. Charlie este un personaj complet diferit de ceea ce a jucat Depp până acum, iar provocarea a fost pe măsură. În Daily Express, Johnny spune că s-a distrat copios în timpul filmărilor: “Paul Bettany (Jock Strapp în film) m-a făcut să râd atât de tare încât mi-a căzut mustața”.

Depp (Transcendence), Paltrow (Iron Man 3) și Bettany (ambele menționate anterior) joacă exemplar, întreaga producție este o plăcere vizuală care probează profesionalismul din toate punctele de vedere. Filmul va fi cu siguranță nominalizat la multe competiții cinematografice de gen în 2015.

La noi rulează în cinematografele partenere Intercom începând cu 23 ianuarie.

Vizionare plăcută!

Un articol de Victoria Baltag.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *