Util – Print vs online

No Comments
După cum probabil știți, astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.
 
Discutam cu cineva din Iași, știți voi, acolo unde e și teiul lui Eminescu, despre această “sărbătoare”. Că de prin 2011 se serbează și Ziua Culturii, e partea a doua. Spunea că atunci era mai ușor să devii celebru, era și lumea mai mică și existau și mai puține metode de a-ți distrage atenția de la ceea ce voiai să creezi. Nu exista internet, lumea nu pierdea timpul online. Oamenii își puneau gândurile pe hârtie, nu pe blog sau pe Facebook. Acum nu mai e așa.

 

Acum toți suntem scriitori. Mai mari sau mai mici, mai cunoscuți sau anonimi, cel puțin o dată am publicat ceva. În mediul online, bineînțeles. E la îndemâna oricui să își facă un blog și să spere la un contract de publicitate, și este mult mai dificil să se decidă să se apuce de publicat pe hârtie. La tipografie Iasi nu prea mai e coadă așa că ar fi ușor să-și tipărească un manuscris, chiar și costurile fiind neglijabile. Însă nu există nimic care să-l motiveze.
 
Un se poate face ușor și te poate ajuta chiar să promovezi un blog sau un site, distribuind niște fluturași prin oraș. Dar dacă vrei un deja intri în categoria autori care tind să devină clasici, să rămână în istorie și în cazul în care internetul va disparea. Cei care doresc să aibă o carte cu numele lor pe raftul bibliotecii din școala în care au învățat să scrie, tot pe hârtie.
 
Cert e că există o delimitare clară între scriitorii adevărați, cei care publică volume și amatorii care, din când în când, își revarsă gândurile pe un site sau blog, dorind mai mult sau mai puțin să fie citiți, dorind doar să se exprime.  Chiar sunt curios dacă peste generații istoria va vorbi despre vreun blogger…

 

Vorbeste acum sau taci pe vecie.

Categories: Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *