Util – Cursul Franc – Euro – posibile efecte

No Comments

Tocmai citeam o declarație de presă a lui Nick Hayek, CEO-ul grupului Swatch în care spunea că acțiunea de astăzi a Băncii Naționale Elvețiene (cea prin care se renunță la reglementările referitoare la cursul franc – euro ) este ca un tsunami, pentru exportatori, pentru turism, pentru toată țara.

În caz că nu sunteți la curent cu știrile, cursul de schimb pentru un franc elvețian a crescut cu aproape 30% după anunțul făcut de Banca Elvețiană. Așa că exporturile vor scădea. Pe termen lung și doar în teorie.

De ce spun asta? Pentru că pe termen scurt lumea se va înghesui să cumpere ceasuri cadou, pentru a prinde un preț cât mai bun. De ce zic ceasuri? Pentru că acesta este unul dintre principalele și puținele produse pe care le exportă Elveția. Ei fac ceasuri, brânză (șvaițer), briceaguri și bănci. Așa că, pe termen scurt, vânzările vor crește. Pe termen mediu și lung, nu cred că vor fi afectate. Lumea se va obișnui cu diferența de curs, iar produsele sunt oarecum elitiste, iar cei care le cumpără nu se vor orienta către alte branduri. Nu văd pe cineva care ar vrea un Rolex să spună că nu-și mai permite pentru că a crescut cursul pentru franc.

Cu turismul e mai discutabilă treaba, concurența fiind oarecum mai mare. Mă refer strict la turismul de iarnă, pe pârtii. Dacă nu-ți plac prețurile mergi să schiezi în altă parte, dar vei avea parte de aceeași calitate a pârtiilor?

O altă perspectivă ce trebuie avută în vedere este aceea că Elveția va reveni asupra deciziei. Poate nu azi-mâine, dar în câteva luni, în urma unor aparente discuții și presiuni din partea UE. Cursul pentru franc va scădea, totul va fi ca înainte, dar ei au câștigat datorită panicii de acum.

Totuși, dacă un brand cu renume, precum e Swatch, se declară îngrijorat pentru o evoluție de curs, înseamnă că vânzările la nivel global nu merg foarte roz.

Sursa citat: Ziarul Financiar

 

Vorbeste acum sau taci pe vecie.

Categories: Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *