Cinefil – The Purge: Anarchy

14 August , 2014 Andrei Ciobanu Cinefil

Vă mai amintiți Purge? Ei bine, de vineri, RoImage aduce în cinematografe Purge: Anarchy / Noaptea Judecății: Anarhia.

Dacă prima parte nu a fost foarte apreciată, nici de critici, nici de publicul larg care se aștepta oarecum la altceva, Purge: Anarchy pare a fi o încercare (reușită) a producătorilor de a spăla aceste păcate.

Ideea de bază este aceeași: Noaptea judecății este, pe scurt, o noapte în care americanii au voie să facă orice nelegiuire le trece prin mintea lor plină de FF&F ( fast-food și frustrări). Și dacă noii părinți fondatori, probabil succesorii lui Obama, le oferă acest drept de a ucide, fura, viola sau alte chestii imorale pe care de abia aștepți să le faci în restul anului, de ce să nu profite?

The Purge: Anarchy se concentrează asupra unor tineri nevinovați a căror mașină se strică la numai câteva minute, lăsându-i pe străzi, pradă pentru toți nenorociții care vor să-și exercite noul drept constituțional, drept care le-ar curăța sufletul. N-am înțeles exact ce legătură are sufletul cu constituția, această analogie fiind cam la fel ca cea cu prefectura, însă la un astfel de film nu mergi pentru logica sa, ci pentru a te simți bine, văzând că se poate mai rău ca-n România. La urma urmei, America rămâne țara tuturor posibilităților.

Chiar dacă acțiunea este mult mai dinamică decât în prima parte, Noaptea Judecății: Anarhia lasă câteva goluri care probabil vor fi umplute de o parte a treia, în caz că James DeMonaco decide să mai scrie o continuare. Da, în caz că vă întrebați este același DeMonaco care a scris Negociatorul, un film foarte bun cu Samuel L. Jackson și Kevin Spacey. Dar se pare că între timp are o abordare mai morbidă (ca să fiu blând) asupra creativității cinematografice.

The Purge: Anarchy nu este un tocmai un film horror, din punctul meu de vedere, scenele care te sperie fiind doar vreo două la număr. E mai mult un thriller, cu 20 de minute mai lung ca primul și cu mai multă acțiune. Nici măcar sânge nu are suficient pentru a intra în categoria horror.

În rolurile principale îi avem pe Frank Grillo (Captain America), Carmen Ejogo (Alex Cross) și Zach Gilford (The Last Stand), care nu ne fac să le simțim lipsa lui Ethan Hawke și Lena Headey.  Rolurile nu sunt foarte complexe, fiind un film care se axează mai mult pe crime și mai puțin pe transmis sentimente.  Dar pentru rolurile “nevinovate” pe care le au, se descurcă destul de bine.

The Purge Anarchy a reușit să obțină o notă de 6.8 pe iMDb, un metascore de 49 (metacritic) și 58 de procente pe tomatometrul RottenTomatoes.

Vizionare plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *