Cinefil – The martian

2 October , 2015 Nenciu Alecs Cinefil

Dupa cum știți, unul dintre visele omenirii este acela de a explora alte planete. Deși până acum, omul nu a reusit să exploreze decât Luna, în filmul The Martian/ Marțianul putem vedea cum ar putea decurge o expediție pe planeta Marte.

Filmul se bazează pe cartea cu același nume scrisă de Andy Weir in 2011. Regizat de  Ridley Scott, filmul prezintă povestea astronautului american Mark Watney (Matt Damon), care în timpul unei misiuni este presupus mort de către echipa din care facea parte, coordonată de personajul interpretat de Jessica Chastain și  lasat singur pe Marte. Acesta trebuie să se descurce cu ce are la dispoziție pentru a supraviețui, știind că urmatoarea misiune pe Marte este programată abia peste 4 ani. Doar umorul și încăpățânarea de a supraviețui într-un mediu ostil sunt calitățile care îl pot face să continue.

Cu toate ca situația pare imposibilă și șansele ca un astronaut să supraviețuiască pe Marte sunt aproape nule, Mark are ocazia să iși folosească cunoștințele de botanică pentru a cultiva diferite plante într-un mediu artificial. Deasemenea, acesta trebuie să modifice echipamentele lăsate de NASA pe planeta pentru a le adapta utilizării în scopul supraviețuirii. În ajutor îi vine si centrul de control NASA, care realizează greseala făcută și face eforturi pentru a își aduce inapoi astronautul.

Acțiunea filmului gravitează in jurul lui astronautului Mark Watney, restul personajelor precum echipa sa și centrul de comandă NASA având un rol episodic de a își ajuta astronautul să supraviețuiască.

La realizarea filmului a contribuit cu sfaturi și explicații stințifice NASA pentru ca actiunea filmului să prezinte într-o manieră cât mai reală felul în care oamenii ar putea să trăiască pe Marte în viitorul apropiat. Ca o concluzie, este un film interesant, avînd în distribuție actorii Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, cu scene de acțiune și ce poate fi încadrat in categoria SF care merită văzut.

Alecsandru Nenciu

The Martian poate fi văzut pe marile ecrane din toate cinematografele partenere Odeon Film începând de astăzi, 2 octombrie. Vizionare plăcută!

One response to “Cinefil – The martian”

    • Alexandra says:

      Am vazut filmul saptamana trecuta si mi-a placut foarte mult. E cu mult mai bun decat oricare altul de genul si sunt sigura ca am mai vazut cateva de genul, nu-mi mai aduc aminte exact numele sau povestea. Merita vazut, cu siguranta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *