Evoluția umană în România

25 April , 2014 Andrei Ciobanu Diverse

În urmă cu câteva minute am dat share pe Facebook unei poze referitoare la evoluția umană. Nu am vrut să fac niciun comentariu la adresa fotografiei respective, lăsând publicul să înțeleagă ce dorește.

Având în vedere că această imagine a stârnit oarece discuții pe rețeaua de socializare mai sus menționată, am decis să aprofundez problema.  Așa a luat naștere acest articol a cărei menire ar fi să elucideze misterul despre evoluția umană de pe teritoriul României și să răspundă mai pe larg unor probleme ridicate de interlocutori în postarea inițială. Imaginea este cea din partea dreaptă.

În primul rând voi spune punctul meu de vedere, că doar sunt la mine pe blog. Eu văd în această imagine, printre cele 1000 de cuvinte pe care le are ea atașate, un adevăr: În România, oamenii civilizați sunt amestecați cu unele persoane la care evoluția nu a ajuns încă. Atât am vrut eu să se înțeleagă când am dat share.

Apoi, Loredana a decis să fie avocatul diavolului și să sublinieze că și alții se confruntă cu această situație. Pe principiul “să moară și capra vecinului”, comentariul ei poate încuraja o mentalitate colectivă care, angrenată de spiritul de turmă, să creeze o idee de normalitate în acest mod de amestecare a diverselor specimene de oameni. Nu contează că și la alții e așa, trebuie să privim întâi în ograda noastră și apoi să ne intereseze de restul. Părerea mea.

Iulian a sărit în apărarea domnișoarei, încercând să facă o paralelă între țările civilizate și România. Concluzia că orice pădure are uscăciuni, nu doar România, o consider a fi la fel de neîmbucurătoare. Nu contează că există probleme de civilizație ci procentul în care lipsa acesteia își face simțită prezența în societate. Când ești în RATB și o persoană stă în fața ușii chiar dacă are loc să se miște și când îi spui “Pardon” îți răspunde cu sictir “Se spune, îmi dați voie…” contează mai puțin că undeva într-o țară nordică mai o ia razna câte un cetățean, probabil din cauza plictiselii, a monotoniei și a rutinei.

Andrei D. a spus că acest amestec prezentat în imaginea mea ar fi doar în București, nu în toată România. E drept, se manifestă mai mult aici. Și îl observăm mai bine pentru că ne confruntăm cu el zi de zi, la fiecare pas. Însă el există și în afara capitalei. E suficient să mergi într-o pădure sau pe malul unui râu și să vezi câte gunoaie sunt aruncate. Și nu, nu sunt doar bucureșteni care aruncă. E o nepăsare generală.

Problema principală din punctul meu de vedere este nu că acești oameni nu se civilizează. Fiecare are dreptul să trăiască cum vrea el. Problema apare atunci când nesimțirea și nepăsarea unora îi afectează pe restul.

Cam cum se întâmplă în acest clip pe care l-am văzut zilele trecute pe net.

18 Responses to “Evoluția umană în România”

  • Loredana says:

    Nu am spus nimic pe principiul “să moară şi capra vecinului”. Am spus ca sunt de acord cu tine ca România are probleme, că nu toţi oamenii au un nivel de educaţie superior şi nu toţi au bun simţ şi multe merg prost, dar nu e cel mai rău la noi. Ori imaginea exact asta mi-a sugerat: lumea civilizată arată bine, numai în România e rău. Mi se pare că se înscrie într-un trend de demonizare a ţării noastre şi e păcat. Nu suntem noi cei mai oropsiţi, deasupra acelei imagini nu ar fi trebuit să scrie “România”, ci “Toată lumea”. Ideea era să nu ne mai tot criticăm ţara şi să vedem şi lucrurile bune.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *