Indoctrinarea facuta de partidul comunist

13 May , 2013 Andrei Ciobanu Diverse

Steag comunistCa să mai fac o pauză între filme, și ca să cresc suspansul până la viitorul articol cinefil, azi o să discutăm despre comunism, mai exact despre indoctrinarea facuta de partidul comunist.

Sau, mă rog, .eu o să-mi expun părerea despre această ideologie care a fost prezentă în mod oficial și în țara noastră. Am ținut să menționez în mod oficial, pentru că nu se pot schimba mentalități peste noapte. Chiar dacă această noapte este un termen generic pentru ultimii 23 ani.

Spun asta pentru că observ zilnic cum sistemul comunist de educație și îndoctrinare a creat oameni care nu vor să accepte idei noi. Fără a furniza un răspuns elaborat sau o explicație. Răspunsurile cele mai des întâlnite sunt: că așa e bine, că așa vreau eu.
În vremurile comuniste nimeni nu comenta, și astfel nu exista necesitatea unor explicații. Se dădea cel mult vina pe un superior. Trebuie să faci asta că așa a zis cineva de la partid, de sus. Și toți făceau. Că așa erau educați. Și s-au învățat așa, fără să se gândească dacă există o variantă alternativă la acțiunea respectivă, variantă care poate fi mai bună. Nu, ce zicea partidul comunist aia făceai. Scurt.
E destul de trist să vezi că încă există astfel de oameni care, deși au pretenții că au evoluat, ba chiar blamează dictatura de altă dată, se comportă exact ca atunci. Nu pot accepta părerea altora. Dacă ei știu ceva, o țin pe a lor chiar dacă vii cu dovezi. Încep cu chestii gen pixelu’ albastru.

Cum convingi o astfel de persoană că sunt alte vremuri în zilele noastre? Să se bucure de viața contemporană, de toate lucrurile pe care partidul comunist nu te lăsa să le faci. În primul rând că nu e ok să trăiești în trecut. În al doilea rând, nu are rost să faci asta.
Totuși, trebuie să recunosc că partidul a făcut o treabă excelentă cu îndoctrinarea, dacă și după 20 ani au rămas oameni cu aceleași ideologii, fie ele bune sau rele. Că au existat și lucruri bune pe vremea aia.

Însă îndoctrinarea mă fascinează. Citeam azi un articol despre unele blocuri din capitală, din centru, pe lângă Sala Palatului, care au fost construite pentru a masca alte blocuri, din perioada pre-comunistă. Și atunci mi-am amintit cum după ’90 multe din construcțiile comuniste au fost distruse. Pentru că așa îi învățase partidul. Că ce a fost înainte e rău, ce e în prezent e bun. Nu se pot combina. Păi uite că tocmai această gândire combină perioada comunistă cu perioada actuală.

Oamenii sunt reticenți la schimbări pentru că așa e bine. De aceea s-a păstrat birocrația din perioada pre-decembristă, de aceea s-a păstrat mentalitatea de corupție. Trist e că, în prezența unei majorități de pe acea vreme, nu se pot face îmbunătățiri pentru că e bine așa.

Ceva sugestii pentru a schimba această mentalitate?

3 Responses to “Indoctrinarea facuta de partidul comunist”

 • Raluca says:

  Da. Educatia. Educatia si cultura care in prezent sunt la pamant in Romania. Nu argumentez mai mult pentru ca sunt sigura ca ai inteles ce vreau sa spun.

  • Andrei says:

   Educatia e la pamant din cauza sistemului de valori invechit. Sunt constient ca nu poti reinventa roata, insa metodele prin care predai materia se pot schimba. Ca sa nu vorbim de faptul ca acum scolile au devenit un fel de puscarii, doar pentru ca invatamantul e obligatoriu. Imi povestea verisoaramea ca de la ea la scoala, nu poti sa intri/iesi in afara orelor de program, decat cu bilet de voie. Daca intarzii, stai afara. Dar daca ai ajuns la timp, nu mai pleci de acolo. Logic? nu…

 • Brașov și training | Andrei CiobanuAndrei Ciobanu says:

  […] diferite. Mă rog, în caz că ești deschis la nou și nu ești unul care funcționează după regulile partidului, caz în care nu te ajută să descoperi alte […]

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *