Locația: România. Această mirifică țară carpato-danubiano-pontică, în care se copiază toate tradițiile.
Cum apare la televizor, pe la vreo televiziune de garsonieră, un eveniment sau o paradă sau o sărbătoare din altă țară, cum și românu’ nostru vrea s-o aplice. Că doar d-aia au televiziunile prezentatoare care arată bine. Și atât. Mai mult nu le trebuie, că oricum nu zic ce vor ele,, citesc un text de pe un prompter. Dacă arată frumos pentru camera, lumea zice că ce spune e pe bune. Vorba aia… gura păcătosului, adevăr grăiește.
Dar să revenim la lampioanele noastre, că nu vreau să analizez televiziuni aici. Poate într-un post viitor. Am zis lampioanele noastre? Mă scuzați, m-a furat peisajul.
Tradiția cu lampioane e una chinezească. Și când spun chinezească, mă refer că acolo își are originile, nu că au copiat-o chinezii de pe undeva. Mai au și ei lucruri originale. Nu sunt multe, dar sunt ale lor. Ei le-au avut primii și noi le copiem.
În China, lampioanele se lansează pentru a marca începutul noului an chinezesc. Lumea le aprinde și pune dorințe. La noi, nu știu exact ce-ar trebui să simbolizeze. Probabil faptul că noi suntem deschiși la noutate și vrem să testăm orice și să avem de toate. Aveam Dragobete, am luat și Valentine’s, o sărbătoare în plus nu strică. E un prilej de fericire, deci e de bine.
Din ce am citit eu pe net, se pare că, în România, tradiția asta cu lampioanele a ajuns întâi la Timișoara, prin septembrie 2012. Ciudat că deși e copiată de la Chinezi a apărut în vestul țării, dar asta e. Acum, un grup de bucureșteni a vrut să aprindă lampioane de Dragobete. Pe principiul: Azi în Timișoara, mâine-n toată țara. Doar că vremea n-a fost prielnică și au amânat pentru data de 3 martie. Și au hotărât oamenii să facă un Event pe Facebook. Că așa e cool.
Și cum Facebook-ul ne apropie pe toți, s-a ajuns la un număr de 29.538 de invitați. Din care au zis că merg sigur 8.511 și au fost 2.773 de nehotărâți. Asta doar pe Facebook. Sunt convins că și oamenii din offline știau de eveniment și erau dispuși să participe. Doar că, surpriză! Primarul Piedone s-a hotărât să amâne evenimentul. Cu vreo șase ore înainte să înceapă.
Se pare că bunul primar ar fi luat în calcul plângerile pensionarilor care au fost speriați de eventualitatea provocării unui incendiu și a anulat autorizația. Deci s-au strâns pensionarii, duminica, și s-au dus la primar acasă, că presupun că nu e și în weekend la birou, și au spus: aoleu maică, dar dacă ia foc ceru’ de la lampioanele astea? Dacă se prăbușește vreun avion? Dacă… dacă… dacă…. . Și Piedone, cum e el mai mic, s-a lăsat intimidat și a zis: Da, aveți dreptate, e periculos. Ce noroc cu voi, că altfel lansam lampioane ca chinezii. Și a anulat autorizația.
Doar că, făcând asta așa în scurt, oamenii n-au știut. Și s-au dus în parc. Și acolo au fost întâmpinați de poliție care le-a spus că n-au voie. Dar oamenii fiind mulți și nepăsători au lansat lampioanele în voie.
Acum intervin întrebările mele:
De ce îți trebuie autorizație să aprinzi un lampion? Țigări ai voie să aprinzi, lumânări la fel, dar lampioane nu? Cum vine asta?
De ce nu apare nimic despre oamenii care au lansat oricum lampioane în presa online? Am căutat și eu, dar nu am găsit decât pe grupul de Fb poze.
Când se mai aprind lampioane? că vreau și eu să particip.