Alături de Sabina-Elena -Mândru că sunt român

1 Comment

În sfârșit a venit vremea să discutăm despre cazul Sabina Elena – Mândru că sunt român. Pe scurt, pentru cei care au fost offline în ultimele nouă zile, povestea e cam așa: o fată a purtat o bentiță cu tricolorul și a fost „apostrofată” (ca s-o citez pe Ecaterina Andronescu) de cadrele didactice și directoarea instituției de învățâmânt.

Acum, să dezvoltăm. Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la liceul Korosi Csoma Sandor a mers la ore în data de 15 martie purtând pe cap (că doar nu era s-o poarte pe mână) o bentiță tricoloră. Cu steagul României, că tricolor e și steagul Franței (puteam să zic Ungaria, dar am zis să dau un exemplu care chiar contează). Nu știu dacă s-a nimerit, sau ea știa acest lucru, dar în ziua respectivă se sărbătorea ziua Ungariei. Atunci, cadrele didactice s-au gândit să ia măsuri. Că doar nu e normal să fii român în România, nu?

Atunci, Sabina Elena, mândră că e româncă și-a făcut public cazul. Și în aceste nouă zile, cazul a luat o amploare neașteptat de mare, ajungându-se la ieșiri de solidaritate cu fetița în mai multe orașe din România și la mesaje de amenințare cu moartea primite de Sabina.

Spunea Emil zilele trecute că nu știe de ce blogosfera nu abordează acest subiect. Eu am așteptat să se întâmple ceva mai mult. Cazuri de români discriminați în propria țară sunt multe. Greșeala este în principal a autorităților centrale că au lăsat lucrurile să ajungă până la acest nivel. Doar de dragul de a avea majoritate parlamentară. Că să nu renunțe ei la ciolan le-au dat drepturi tot mai mari maghiarilor, discriminând astfel proprii etnici. Și s-a ajuns la etapa în care li s-a suit la cap ungurilor. Și cred că acum pot face ce vor ei în/din această țară.

Există un caz oarecum asemănător, până la un punct, în Rusia. Atunci Putin a bătut cu pumnul în masă și a spus că în Rusia trăiește poporul rus și că o minoritate trebuie să respecte limba rusă, pe ruși și legile, fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminați (vezi foto, scuze pentru calitatea hârtiei, așa am găsit pe interent). Doar că la noi, nimeni nu ia măsuri. De parcă ne-ar fi frică de unguri. Frate, ești în țara mea, respecți regulile mele. Nu-ți convine, mergi în altă țară în care poți să faci ce vrei. Nu încerca Rusia.

Nu aș prea vrea să mă leg de istorie și să reamintesc cum armatele maghiare au venit în România și au ucis români pentru a ocupa teritoriul acestei țări. Trecutul e trecut, ce-a fost a fost. Dar nu poți să vrei tu acum să-mi divizezi statul. Sau să mă judeci pe mine că sunt român. Sunt român în țara mea.

Aseară, având o întâlnire prin oraș, am zis să trec și eu pe la Universitate să fac vreo două poze. Văzusem mai devreme că era un miting de solidaritate cu Sabina și am zis să mediatizez cazul. Până am ajuns eu, mai plecaseră oamenii din cauza frigului. Am reușit, totuși să surprind două cadre cu români.

În prima poza am cenzurat chipurile oamenilor, important fiind mesajul și nu cine sunt ei. Pentru că în acest caz simbolismul este important, nu judecăm un caz izolat.

Alături de Sabina-Elena, mândru că sunt român

În a doua poză, o doamnă a lăsat mesajul său în această roată și a ținut să-mi menționeze: “E bine că ai prins și roata, pentru că ei (n.red. ungurii) așa au venit în România.” Ulterior am avut o discuție foarte interesantă pe teme istorice cu doamna respectivă. Mesaj poză: “Hunii nu pot învăța democrație. Ce caută în Europa?!”

Alături de Sabina-Elena, mândru că sunt român

Cum spuneam, cazul acesta nu este unicul caz de discriminare a majorității de către minoritatea maghiară, însă este cel mai mediatizat. Poate, dacă suntem împreună, își vor da și ei seama că noi suntem români, suntem mulți, și chiar dacă nu le convine, aici e România, țara noastră.

Alte articole pe această temă: Șerban, Dan Tănasa, pagina oficială a Sabinei , documentarul istoric “A fost odată Transilvania”.

În încheiere, o să te las să vizionezi emisiunea “Ora de vârf” de la RTV, în care se discută despre acest subiect. Nu te speria, nu e în toată emisiunea, doar prima parte.
Vizionare plăcută!

P.S.: Scuze pentru dimensiunile epopeice ale acestui articol însă tema este una foarte amplă.
P.S.2: Nu am nimic cu ungurii sau cu oricare alți etnici , dacă își văd de treaba lor.

3 Responses to “Alături de Sabina-Elena -Mândru că sunt român”

    • Recomandari de weekend – S-O SUSTINEM PE SABINA! | Cel mai MINUNAT.EU blog says:

      […] Victor Roncea; – Sebastian Bargau; – Andrei Ciobanu; – Serban Paun; – Dan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Categories: Uncategorized

One Reply to “Alături de Sabina-Elena -Mândru că sunt român”

  1. Pingback: URL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *