Cinefil – “52 de marţi”

6 April , 2014 Loredana Costina Cinefil

52 de marțiCum ai reacţiona dacă ai afla într-o zi că mama ta a hotărât să devină bărbat? Din Australia vine anul acesta o poveste inedită şi emoţionantă despre o tânără de 16 ani care află într-o zi aparent banală că mama pe care o adoră decide să devină bărbat. Filmul a fost ultimul pe care l-am văzut în cadrul Bucharest International Film Festival (BIFF), fiind cel care a închis competiţia.

Trecerea de la femeie la bărbat ar trebui să dureze un an. Un an de tratamente hormonale, operaţii şi vizite la psihiatru, pentru o nouă identitate. Pentru a face acest lucru, cea care va deveni James îi cere fiicei sale de 16 ani, Billie, să se mute cu tatăl său, pentru a-i oferi spaţiul de care are nevoie în acest an. Hotărăsc să se vadă o dată pe săptămână. În fiecare marţi, de la 16:00 la 22:00. Povestea transformării lui James, felul în care Billie reacţionează în faţa unei astfel de veşti, confruntarea ei cu propria identitate sexuală şi provocările pe care le are de înfruntat o familie care încearcă să rămână unită sunt urmărite de-a lungul a 52 de zile de marţi. Din spusele producătorilor, atât a durat şi filmarea filmului: un an, în fiecare marţi.

Mi-a plăcut ideea de a urmări povestea lor doar pe parcursul unei singure zile a săptămânii. Desigur, ideea nu e nouă, felul în care a fost construit filmul mi-a amintit de “One Day”, în care povestea e urmărită pe parcursul unei singure zi a fiecărui an, dar e remarcabil pentru că au reuşit să construiască o poveste fără discontinuităţi, în care tensiunea creşte de la săptămână la săptămână, fără a dilua acţiunea şi fără a plictisi spectatorii. Subiectul nu e pentru toată lumea, dar nu trebuie să fi trecut printr-o astfel de experienţă pentru a înţelege problemele lui Billie, căreia o astfel de veste îi dă peste cap viaţa şi îi mai aruncă o provocare în şi aşa complicata experienţă a adolescenţei.

“Toată lumea spune că sunt matură şi admiră felul în care mă adaptez. Adevărul e că nu sunt aşa. Adevărul e că nu ai de ales.” spune Billie. În ciuda subiectului său sensibil, “52 de Marţi” nu e o poveste despre schimbarea de sex, ci despre acele schimbări care sunt inevitabile şi care ne zguduie universul, fie că sunt legate de familie, prieteni, dragoste sau doar de noi înşine.

Beau Travis WilliamsbiffDel Herbert-JaneImogen ArcherMario SpäteSophie HydeTilda Cobham-Hervey

One response to “Cinefil – “52 de marţi””


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *