Cinefil – Dans la maison

Dans la maison - posterDans la maison – În casă este cea mai recentă producție în regia lui Francois Ozon. Un film franțuzesc ce va fi distribuit în cinematografele românești de către Intependența Film.

La început am ezitat să merg, gândindu-mă că va fi încă un film franțuz, plictisitor. Apoi mi-am amintit că ultimele filme franțuzești pe care le-am vizionat au fost bune. Și am decis să merg. Din cauză că am fost o săptămână plecat din București am ieșit din ritmul agitat al capitalei și am reușit să ratez primele 3 minute din film.

Dans la maison / În casă / In the house ne duce într-un liceu din Franța, unde un profesor de limba franceză încearcă să le imprime elevilor săi dragostea pentru literatură, dar totodată să le dezvolte imaginația și creativitatea literară. Așa îl descoperă pe Claude, un tânăr care se deosebește de restul colegilor săi prin compunerile sale.

Filmul ne prezintă acțiunea când din punctul de vedere al scriitorului compunerilor, arătând trăirile sale, când din punctul de vedere al profesorului cititor, subliniind eventuale aspecte mai puțin literare.

Coloana sonoră reușește să facă din Dans la maison un film foarte dinamic, care te ține cu sufletul la gură, pentru a afla următorul fragment din povestea despre femeaia de clasă mijlocie. Este foarte bine aleasă și reușește să  se asorteze extraordinar cu povestea din film.

Este interesant modul de abordare indedit care evidențiază într-un fel punctele forte pe care le are literatura scrisă în fața filmelor. La un momentdat chiar este expusă o ipoteză foarte interesantă asupra unei picturi auditive. O pictură pe care privitorul și-o formează în mintea sa prin intermediul unei descrieri.

Chiar dacă micul scriitor Claude nu este blogger, primește de la mine o bilă albă în plus, din solidaritate, de la un autor la altul. Bilă care face din acest film unul extraordinar, ce nu trebuie ratat.

Dans la maison rulează deja în cinematografe de vineri, 3 mai, așa că nu mai pierdeți timpul, mai ales că azi e orange film!

Vizionare plăcută!

One Response to “Cinefil – Dans la maison”

 

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *