Cinefil – Trance

Trance - posterTrance – Capcana minții – Do you want to remember or do you want to forget?

Filmul, care îi are în rolurile principale pe James McAvoy (Simon), Rosario Dawson (Elisabeth) și Vincent Cassel (Franck), este o peliculă psihologică, de manipulare a minții. Mie mi-a adus aminte de Inception (în câteva faze) și de Shutter Island.

Simon, un conducător de licitații, este lovit în cap în timpul furtului unui tablou foarte scump, de Francisco Goya (pentru cunoscători) și nu-și mai amintește unde a ascuns capodopera. După câteva sesiuni de tortură, Franck hotărăște să apeleze la un hipnoterapeut (Elisabeth) pentru a afla unde este opera de artă dispărută. Hipnoza reușește să scoată la suprafață anumite amintiri care fuseseră bine ascunse, dând o notă de neașteptat acțiunii.

Personajele sunt bine conturate, Simon fiind pacientul perfect, foarte obedient și dornic să colaboreze pentru aflarea misterului, colaborare care se termină în momentul în care află anumite lucruri din trecutul său care mai bine rămâneau ascunse. Elisabeth are un rol complex reușind să fie în același timp și hipnoterapeut dar și patener pentru hoții de artă. Franck este exact șeful de bandă suficient de credul încât să piardă controlul găștii.

Trance reușește să aducă pe același platou actori cu un oarecare CV în lumea cinematografică însă este un film destul de greu. Pe mine, la un momentdat m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva este unul din acele filme în care brusc totul se termină și a fost doar un vis. Ceva gen ultimul Twilight. Ceva gen și când s-a trezit era dimineață. Ca-n Total Recall. Dar cu mai puțin S.F. că strică.

Eu nu am fost foarte încântat de film, așteptându-mă la complet altceva după ce am văzut de mai multe ori trailerul. Având în vedere prezența lui Vincesnt Cassel și storyline-ul am crezut că Trance va fi un fel de Ocean’s Eleven (sau ce număr ar urma). Lucru care mi-ar fi plăcut mai mult, datorită creativității prezente în seria cu pricina..

În schimb, Angela a apreciat filmul, reușind chiar performanța de a scrie înaintea mea. Motiv pentru care merită un link.

Dacă vreți să vedeți filmul îl găsiți în cinematografe începând de vineri,  10 mai, mulțumită Odeon.

Viizonare plăcută!

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *