Cinefil – Everest

17 September , 2015 Andrei Ciobanu Cinefil

EverstÎnainte să încep să vă povestesc despe Everest, vreau să menționez că nu am înțeles niciodată idea de a escalada un vârf, de a-ți pune viața în pericol pentru a ajunge cu câțiva metri mai sus. Ok, poate te ajută să-ți demonstrezi puterea fizică și psihică. Dar merită să-ți riști viața?

Filmul “Everest” este, de fapt, o ecranizare a best-seller-ului: “Into thin air” a lui Jon Krakauer. Acesta a povestit experiența prin care a trecut în timpul expediției care ulterior a rămas cunoscută ca Dezastrul Everest 1996. Atunci, în timpul unei expediții conduse de Rob Hall, un alpinist experimentat care era ghid pentru grupuri de oameni ce voiau sa ajungă pe renumitul vârf, o furtună violentă a lovit pe neașteptate, omorând opt oameni.

Pelicula prezintă această dramă într-un mod destul de static, concentrându-se în majoritatea timpului asupra lui Rob Hall (Jason Clarke) care transformase alpinismul într-o afacere. Firma sa, Adventure Consultants asigura amatorilor de alpinism ghidaj și ajutor pentru a escalada Everestul. El spunea că important nu e să ajungi sus ci să te întorci teafăr.

Timp de 120 de minute, printre minunatele peisaje montane de iarnă, pe ecran defilează o reproducere a ultimelor clipe din viața unor oameni care s-au încăpățânat să ajungă pe Everest, plătind sume mari pentru acest lucru. E destul de greu să captezi în imagini trăirile acestora și chiar dacă faci filmul în format 3D nu ajută. Din scaunul de cinematograf nu simți gradele mult sub 0 grade Celsius și nici lipsa oxigenului sau presiunea atmosferică de la altitudinea de croazieră a unui Boeing 747. Dar ești în siguranță, te bucuri de peisajele frumoase și-ți rămân și câteva grămezi de bani pe care-i poți cheltui pe alt tip de activitate generatoare de adrenalină sau pentru a salva imigranți. Cred că și dacă iei vreo 3 imigranți în gazdă o să simți creșteri de adrenalină.

Revenind la oile noastre alpiniste, puteți vedea Everest începând de vineri 18 septembrie pe marile ecrane din România, în toate cinematografele partenere Ro Image. Vizionare plăcută!

3 Responses to “Cinefil – Everest”

  • Movie Zone says:

   sincer cine urca pe un munte si isi risca viata facand asta e de admirat, sunt oameni care pentru un anume tel lupta pana la capat si nu se dau batuti la primul vanticel.

    • Andrei says:

     Eu consider ca ar fi de admirat daca urci pe munte fara sa-ti risti viata ta si a salvatorilor montani. Ok, nu ai aceeasi adrenalina, dar nu vad unde e admiratia pentru un mort. E ca si cum ai admira pe unul care sare de pe o cladire pentru ca țelul lui e să zboare fără tehnologie.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *