Cinefil – Interstellar

8 November , 2014 Andrei Ciobanu

Interstellar - posterPrea bun, prea ca la țară… Cred că reclama asta a avut-o Christopher Nolan în minte când s-a apucat de regizat Interstellar. Nu zic că filmul e prea bun, dar acțiunea începe la țară.

Cândva, într-un viitor în care anual moare câte o specie de plantă, există fermieri care au câmpuri întregi de culturi din care hrănesc restul locuitorilor de pe Terra. Unul dintre acești fermieri este Cooper (Matthew McConaughey), un fost pilot al NASA, retras să-și crească copiii în liniște. Dar, cum niciodată nu știi ce-ți rezervă viitorul, ajunge să fie ales ca cel ce poate salva umanitatea de la distrugerea iminentă. Cum? Căutând printre stele o altă planetă pe care specia umană să-și poată continua existența. Că așa-i omu’, distruge un loc și apoi merge mai departe…

Revenind la film, mă așteptam ca Interstellar să fie 3D. De ce? Păi, majoritatea filmelor a căror acțiune se petrece în spațiu și care apar acum sunt filmate în 3D. Se pare că m-am înșelat. Filmul rulează în 2D și 2D IMAX. În deschiderea filmului, însuși regizorul ne spune că pelicula este special filmată cu camere de 35mm IMAX (dacă-mi amintesc eu bine). Însă chiar și așa, efectele sunt foarte intense și calitatea imaginilor este una superioară.

Un alt punct forte al acestui film, absolut necesar de menționat, este coloana sonoră. Nu, nu sunt melodii celebre, ca în cazul Guardians of the Galaxy, însă soundtrackul este realizat de celebrul Hans Zimmer. Dacă numele nu vă spune nimic, poate câteva dintre filmele pentru care a compus vă vor fi cunoscute. De fapt, nu poate, ci sigur ați văzut cel puțin unul dintre aceste filme. Fie că vorbim de Iron Man, Sherlock Holmes, Pirații din Caraibe, The Dark Knight, Transformers, Inception sau chiar Divergent, compozitorul german și-a pus amprenta pe filme de toate genurile iar operele sale sunt extraordinare. Muzica sa induce o atmosferă de suspans, reușind să transpună privitorul în povestea interstelară la care asistă.

Această călătorie virtuală printr-un spațiu al viitorului în care suntem bombardați cu noțiuni de fizică cuantică și relativitate ca-n orele de fizică din clasa a XIa durează 169 de minute, sau așa pare, aici pe Terra. În realitatea respectivă timpul trece mult mai repede. Veți vedea la ce mă refer dacă mergeți la cinema să vedeți Interstellar, film adus în România de Freeman Entertainment.

Vizionare plăcută!

One response to “Cinefil – Interstellar”

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *