Cinefil – Pentru regină și țară

No Comments

Pentru regină și țarăNu mi-aș fi dorit să fiu niciunde altundeva decât în sala de cinema sâmbătă seara, când a avut loc premiera filmului Pentru regină și țară, deși mă așteptam, nu știu de ce, să vad un film artistic, dar cam plictisitor. Această ultimă remarcă este importantă, pentru că arată că acest articol e redactat din perspectiva profanului care merge la filme pentru ca vrea să fie distrat și amuzat.

Pentru regină și țară / Queen and country e un film minunat ce reușește exact asta, la pachet cu o poveste frumoasă, cu actori perfect distribuiți în rol, cu o coloană sonoră premiată și o surpriză pentru fanii seriei Harry Potter.

Acțiunea filmului se petrece în timpul războiului din Coreea, pe durata stagiului militar a doi tineri care devin colegi de cameră și cei mai buni prieteni. Pregătindu-se să plece la adevărata luptă, se găsesc antrenați în bătălii mult mai banale, dar mult mai savuroase: cu superiorii lor, oameni cu orgolii uriașe și pretenții ilare, cu sistemul de reguli din armată, unul cu celălalt și chiar cu ei înșiși.

Asemenea unei cărți, filmul are mai multe straturi: o poveste despre prietenie, o poveste despre dragoste, o poveste despre politica și dramele războiului, o poveste despre tinerețe, speranța și idealurile unei generații pentru care trecutul e o istorie pe care nu simt nevoia să o onoreze doar de dragul de a o onora, dar în fiecare ipostază, e în primul rând o poveste care a stârnit hohote de râs în toată sala.

Surpriza cea mai frumoasă pentru mine a fost să îl redescopăr pe profesorul Lupin ( David Thewlis (MacBeth) din Harry Potter în rolul superiorului rigid și absurd a cărui prezență în film e de neprețuit. Pe deasupra, mi-am petrecut toată săptămâna aceasta amintindu-mi scene din film care m-au facut sa zambesc, iar acesta nu e puțin lucru.

Mergeți să îl vedeți!

Pentru regină și țară rulează în cinematografe din 8 ianuarie, fiind distribuit de Independența Film

Categories: Cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *