Cinefil – Terapie pentru Crimă

5 October , 2014 Andrei Ciobanu Cinefil

      „Terapie pentru crima” este un film independent romanesc, prezentat anul trecut la „Festivalul de psihanaliza si film”,  in regia lui Kiki Vasilescu.

Contrar obiceiului ca filmul sa fie o ecranizare a unui roman, cartea cu titlul omonim este o nuvelizare(transformarea scenariului in roman), cu singura diferenta fata de film (ne asigura insusi autorul), ca finalul cartii difera de cel al filmului.

Iata, deci, cum Mathilde ,personajul principal – interpretat de Claudia Pavel (Cream),  aflata sub tratament psihiatric corectional, decide ca doreste sa fie ucigas profesionist.Se dovedeste, insa,  ca e greu pentru o femeie sa aiba succes in bransa. Psihiatrul (George Constantinescu) are o sarcina dificila cu o astfel de pacienta.

Desi convingerea ei pare de nezdruncinat, lucrurile capata o turnura neasteptata atunci cand aceasta descopera dificultatea pe care o comporta meseria de asasin platit. Mai mult, ea ajunge sa se confrunte cu un adevarat profesionist (Catalin Ciurdar), care-si descopera un contracandidat in persoana Mathildei.

Scenele de urmarire se deruleaza alert, unele secvente repetandu-se si fiind dubate, in mod intentionat, cu imagini din benzi desenate, pentru a li se accentua importanta.

Nu lipsesc din film momentele hilare de genul selfie-ului Mathildei cu cel pe care tocmai il ucisese, nici cele emotionante, cand femeia, care se doreste a fi dura, constata ca nu-si poate indeplini misiunea de a impusca partenerul de afaceri al unui bogat afacerist strain, deoarece se indragosteste de motanul lui, Rambo.

De remarcat Claudia Pavel care da savoare personajului sau, impregnandu-l cu farmecul si gratia personale, dar si actorul Vlad Codreanu, ce aduce un plus de naturalete, umor si spontaneitate filmului, interpretand cu dezinvoltura rolul lui Grig, iubitul Mathildei.

„Terapie pentru crima” este un film cu actiune, momente  de suspans si niscaiva accente de comedie si comedie neagra, adica ingredientele potrivite pentru o reteta de succes a unui film comercial.

O concluzie am desprins, clar: orice profesionist isi termina intotdeauna treaba.

Fara a avea aceasta pretentie, am inteles ca-i cazul sa va prezint si eu impresia cu care am plecat dupa premiera filmului : e de vazut!

Gina Ilie

Dacă Gina v-a făcut curioși puteți vedea Terapie pentru Crimă în cinematografe de săptămâna aceasta. Filmul este distribuit de East Movies.

Vizionare plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *