Cinefil – Victor Frankenstein

27 November , 2015 Nenciu Alecs Cinefil

Victor Frankenstein - posterFilmul prezintă povestea tânărului student la medicină Victor Frankenstein (James McAvoy – X-Men: Days of Future Past), un  cercetător radical, spusă din perspectiva ajutorului său, Igor (Daniel Radcliffe – seria Harry Potter).

Este bazat pe cartea ”Frankenstein; or, The Modern Prometheus” scrisă de autoarea engleză Mary Wollstonecraft Shelley în anul 1820. Cartea este considerată a fi unul dintre primele exemple de operă science fiction, scrisă după o călătorie a autoarei la castelul Frankenstein din Germania, unde în urmă cu mult timp s-au făcut experimente oculte.

Povestea o știe toată lumea: Frankenstein, din dorința sa de a crea viață, creează un monstru. Acesta credea că moartea este doar o condiție temporară, la fel ca viața, și că procesul poate fi reversibil. Deși monstrul creat nu are un nume, în film, în momentul aducerii la viață a monstrului, acesta este denumit la un moment dat Prometheus, ca în titlul cărții. Atunci când cercerătorul își doreste foarte mult să creeze viață, acesta nu ia în calcul toate aspectele creației, și o mică greseală face creația sa să fie un monstru în loc de o persoană. Victor Frankenstein realizează unde a greșit la creația sa iar ultima scenă din film lasă posibilitatea existenței unei continuări.

Cu ceea ce încearcă filmul să se diferențieze față de alte ecranizări ale poveștii este prezentarea faptelor din perspectiva lui Igor, un cocoșat care apoi devine ajutorul genial al lui  Victor Frankenstein. Igor trebuie să se împartă între munca pentru Frankenstein și dragostea pentru Lorelei (Jessica Brown Findlay). Și, ca și cum toate astea nu erau de ajuns, cercetările lui Frankenstein sunt investigate de inspectorul Turpin (Andrew Scott – Spectre). Atmosfera filmului este una gotică, specifică vremii respective.

Filmul nu este deloc horror, asa cum mulți s-ar astepta. Este mai mult cu accente SF, producătorii nefiind deciși să facă un film horror, au facut o combinație între cele două genuri, ceea ce a ieșit destul de bine. Un lucru interesant despre film este faptul că acesta ar fi trebuit să fie lansat inițial în octombrie 2014 și a fost amânat până acum, în noiembrie 2015. Iar lansarea după Halloween, având în vedere genul filmului, poate face ca acesta să nu fie foarte apreciat de fani. Cu toate acestea este un film bun, cu scene de acțiune, cu o interpretare foarte bună a lui James McAvoy și merită văzut.

Victor Frankenstein este distribuit în România de Odeon Film și poate fi văzut în cinematografe începând de vineri, 4 decembrie. Vizionare plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *