Comparatie: PC vs Laptop vs Tableta

25 May , 2014 Andrei Ciobanu Cinefil

laptopM-am gândit că ar fi util să fac o comparație între pc, tabletă și laptop.

PC-ul, prezent de cea mai lungă perioadă în viețile noastre, are un avantaj indiscutabil la capitolul performanță. Dacă vă jucați sau faceți programare grafică, e clar că aveți nevoie de o placă video ultimul model și aceasta poate fi găsită doar într-un PC. Un alt avantaj ar fi flexibilitatea. Un computer poate fi configurat după necesitățile voastre și permite schimbarea componentelor care prezintă uzură morală (s-au învechit), fără a schimba tot ansamblul.

Principalul dezavantaj pe care îl prezintă este mărimea. Performanța vine cu un cost și acesta este categoric simțit în dimensiunile mari ale computerului. Un alt motiv pentru care mulți renunță la computer pentru laptop sau tabletă este brațul de cabluri. PC-ul necesită o grămadă de periferice și cablurile acestora tind să se încâlcească.

Laptopul. Chiar dacă ultimele modele oferă performanțe apropiate de pc-uri, nu se ridică la acel nivel. Este totuși superior tabletelor. Oferă o mobilitate extraordinară dar și posibilitate de lucru rapid, având o tastatură normală în locul celei tactile care ocupă din ecran. Autonomia poate fi crescută sau chiar dublată prin achiziționarea unui acumulator suplimentar. Veți avea în rucsacul pe care oricum îl cărați următoarele accesorii: mouse (un mouse normal este mai rapid decât touchpad-ul integrat), încărcător laptop,baterie lapop și eventual un hard-disk extern.  Și veți avea biroul oriunde.

Dezavantajele sunt reprezentate de posibilitatea de upgrade foarte redusă, restrânsă în general la hard-disk și memoria RAM,( mai rar și la procesor) și greutatea mai mare decât cea a tabletei.

Tableta. Apărută de numai câțiva ani, capătă rapid teritoriu pe piața electronicelor, luptându-se de la egal la egal atât cu smartphone-urile cât și cu laptop-urile.  Este mai mică și mai portabilă decât laptopurile iar cu PC-ul nici nu se poate compara la acest capitol. Are o autonomie ridicată, iar în unele cazuri poate fi transformată în laptop. Unele modele au și configurații de top, mai bune decât anumite ultra-book-uri.

Dezavantaje. Și aici sunt multe. Lipsa posibilității de upgrade. În afară de adăugarea unui card de memorie, nu prea poți face nimic. Lipsa porturilor constrânge utilizatorul să folosească puține accesorii / echipamente perfiferice. Imposibilitatea de a schimba bateria tabletei o poate clasa sub un ultrabook / laptop la capitolul autonomie.

Alegerea aparține în final fiecăruia dintre noi. Dacă am omis ceva, puteți completa în secțiunea de comentarii.

2 Responses to “Comparatie: PC vs Laptop vs Tableta”

  • Teo says:

   Nimic nu se va compara la performante cu PC-ul. Intotdeauna pentru PC! Fie ca esti gamer, programator… etc, PC-ul este cea mai buna alegere!

    • Andrei says:

     Pentru gameri, da. Dar programatorii folosesc cu succes laptopuri. Mai ales pentru ca pot programa din locuri in care au mai multa inspiratie. :)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *