Laminat sau masiv?

21 March , 2013 Andrei Ciobanu Diverse

A fi sau a nu fi. Aceasta e întreabarea. Dar e o întrerbare incompletă la care se poate adăuga orice. A fi sau a nu fi masiv. A fi sau a nu fi laminat. Da, parchetul.

Laminat sau masiv? Aceasta e o întrebare. Una pe care ne-o punem mulți dintre noi când ne hotărâm să amenajăm un interior. Bineînțeles, asta după ce am hotărât că nu vrem mochetă,  gresie sau altceva. Deci am renunțat la variante, și am ajuns la întrebarea finală.

Ambele au avantaje și dezavantaje. O să le analizez, pe rând, ca să nu le încurci.

Parchetul laminat. Primul avantaj ar fi prețul, capitol la care câștigă detașat bătălia. În multe cazuri, după aspectul financiar nu se mai iau în calcul celelalte avantaje/dezavantaje. Un alt avantaj ar fi diversitatea modelelor. Găsești aproape orice nuanță vrea inimioara ta (sau soția, dacă ești căsătorit. Doar ea e inimioara ta, nu?), ca să poți asorta parchetul cu mobila, dacă ai deja mobilă, sau vrei o anumită culoare.

Următorul avantaj al parchetului laminat ar fi ușurința montării. Chiar dacă nu-l pui tu, montarea se va face foarte repede (spun din experiență).  Astea ar fi importante, mai multe informații sau modele găsești pe acest site.

Parchetul masiv, deși pierde lupta prețului, are și el avantajele sale. Stilul. O cameră cu parchet masiv are un aer aparte, denotă clasă și bun gust. Oricât ai vrea, nu vei putea să faci un parchet laminat să creeze aceeaș senzație de originalitate și stil ca unul masiv. E adevărat, se montează mai dificil, durează mai mult și e mai scump, dar merită.

Un alt avantaj pentru parchetul masiv e rezistența. Pe cel laminat am scăpat un obiect mai dur, metalic, și a lăsat o urmă. La cel masiv, în cel mai rău caz, sare lacul, care se poate înlocui. Și că tot suntem la partea cu rezistența, trebuie menționată și rezistența în timp. Pe termen lung, parchetul masiv va putea fi rașchetat și întreținut, fără a fi necesară schimbarea sa. Un dezavantaj ar fi acela că nu-l poți pune singur. Oricât de îndemânatic și bun la toate ești.  Dacă vrei să ai sentimentul de împlinire al lucrului făcut de mâinile tale (lucru manual), alege-l pe cel laminat.

Acum, alegerea îți aparține. Totul depinde de ce-ți dorești tu și de ce-ți permite bugetul să achiziționezi. Eu am ales un laminat și deocamdată sunt mulțumit. Pentru întrebări, secțiunea de comentarii îți stă la dispoziție.

2 Responses to “Laminat sau masiv?”

  • Europarchet says:

    Parchetul din lemn masiv creeaza o atmosfera calda, intima si se integreaza in orice stil: de la modern la antic, de la exotic la rustic.
    Mai mult, datorita conductivitatii termice scazute, ajuta la o mentinere constanta a temperaturii ambientale, astfel ca pardoselile din lemn sunt calde iarna si racoritoare vara.
    Si nu izoleaza doar termic mai bine ci si acustic, bineinteles daca a fost montat cum trebuie.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *