Special de Florii

28 April , 2013 Andrei Ciobanu Diverse

Azi, de Florii, toți cei cu nume de flori își sărbătoresc ziua. Așa că, le urez și .eu :

La mulți ani!

La multi ani de Florii

 

Conform tradițiilor românești, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox se sărbătoresc Floriile, sau intrarea Domnului în Ierusalim. Biserica a stabilit că va fi dezlegare la pește și, tot în seara de Florii, vor începe și de deniile din săptămâna Sfintelor Patimi.

În această zi, peste 1,4 milioane de oameni își serbează onomastica, cel mai des întâlnit nume din această categorie fiind Florin (334.634), urmat de Viorel (146.328) și Viorica (146.268) și Florentina (128.844), Floarea,Florina și Florica .Chiar dacă nu sunt atât de des întâlnite, vor sărbători și persoanele cu următoarele nume de flori: Garofița, Anemona, Iris, Camelia, Brândușa, Sânziana, Micșunica, Narcisa, Panseluța, Crizantema, Trandafir, Bujor, Mărgărit, Floricel și chiar Crin.
Conform statisticilor, moajoritatea florilor de azi sunt femei (>800mii).

Tot tradiția spune că vremea în ziua de Paști va fi la fel ca în Ziua de Florii, așa că va fi soare. Un lucru bun, având în vedere că meteorologii anunță ploi pentru luna mai.
În unele zone ale țării se pare că fetele nemăritate scot zestrea afară și o împodobesc cu flori. Asta pentru a le ajuta să-și găsească ursitul mai repede. Însă ce facem cu cele de la oraș? Iar rămân nemăritate?

Alta chestie care se mai întâmplă azi, ar fi terminarea perioadei în care urzicile sunt comestibile. Se spune că azi înfloresc (că doar sunt Floriile) și nu mai pot fi mâncate. Eu nu înțeleg cum urzicile pot înflori în fiecare an, în altă perioadă, în funcție de religie.

Pentru sănătate, se spune că de Florii toate preparatele din pește au putere vindecătoare asupra celor care le consumă și asupra celor care le prepară. Îmi imaginez că de azi nu vom mai avea bucătari bolnavi. Tot sănătate se pare că aduce și salcia sfințită și te mai păzește și de necazuri. Acum, fie vorba între noi, nici nu cred că te atacă cineva dacă ai un braț de salcii în mână.

Dacă mai vreți să aflați chestii de florii, tradiții, statistici, rânduieli bisericești, găsiți aici.
La mulți ani florilor și petrecere frumoasă !

2 Responses to “Special de Florii”

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *