Teatru – Artă – Teatrul Roșu

3 March , 2014 Andrei Ciobanu Teatru

artăSe spune că “frumusețea stă în ochii privitorului”. Cel mai mult, însă, observăm că această sintagmă se aplică în artă, mai exact în pictură.

De câte ori nu v-ați uitat la un tablou fără să înțelegeți ce ilustrează, ba chiar să îl considerați urât sau prea simplu? Se poate întâmpla acest lucru și în cazul unor opere de artă celebre, darămite în cazul operelor foarte abstracte, contemporane. Eu recunosc că nu mi-a plăcut Etoile Bleue (de Miro), chiar dacă e cel mai scump tablou vândut vreodată, cu un preț de 37 de milioane $.

Această diferență de percepție care apare prin prisma subiectivismului individual al fiecăruia dintre noi, poate să nască conflicte atunci când există persoane care au o legătură directă cu opera de artă respectivă. Dacă vreți să vedeți ce se întâmplă în astfel de cazuri, puteți merge la Teatrul Roșu, la spectacolul „Artă”, adaptare după opera scrisă de Yasmina Reza (cea care a scris și Carnage).

artăSpectacolul este unul foarte vesel, axat pe trăirile pe care le transmit personajele, nu pe decor. Trei prieteni vechi ajung să fie foarte aproape de ruperea prieteniei atunci când Serge, unul dintre ei, cumpără o operă de artă pe care Marc și Ivan nu o înțeleg. E și greu de înțeles având în vedere gradul de abstractizare al tabloului cu linii albe pe fundal alb (cam ca cel din dreapta).

Cu toate că Marc își exprimă dezacordul pentru tabloul respectiv doar din îngrijorare pentru Serge, care a dat o grămadă de bani pe un tablou alb, gestul său este perceput greșit și de aici se naște un conflict, pe cât de periculos pentru prietenia lor, pe atât de amuzant de privit din afară? (Ah, da? Wow…)

Tipologia personajelor a fost perfect aleasă pentru că în fiecare cerc de prieteni există cel puțin 2 dintre cei 3 băieți: Serge (genul francez, visător, pasionat de artă; (Valentin Florea)); Marc (genul englez, cerebral, bine ancorat în realitate,(Alexandru Călin)) sau Ivan (rusul prietenos, împăciuitor, aiurit (Idris Clate)). Astfel, dacă vă analizați amicii, veți vedea că am dreptate :) .

Această comedie poate fi văzută la Teatrul Roșu, un teatru modern foarte primitor, foarte bine amplasat în spatele magazinului Cocor, fix la ieșirea din parcarea magazinului, ca să aveți și unde să lăsați mașina pe durata spectacolului.

Vizionare plăcută!

Artă - Teatrul roșu

alexandru calinartaidris clateteatruteatrul rosuvalentin floreayasmina reza


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *